ABD: İran BM Bildirilerini Çiğniyor(!)

ABD: İran BM Bildirilerini Çiğniyor(!)

''BM bildirilerini çiğneyen Amerika'nın İran'ı, bildirileri çiğnediğini iddia etmesi komiktir ve küstahça bir tutumdur'"

BM Güvenlik Konseyi'nde dün İngiltere ve Fransa'nın ısrarı üzerine İran'la ilgili yapılan kapalı oturumda hiç bir sonuç alınmadı.

İRNA'nın haberine göre, İngiltere ve Fransa, İran'ın füze denemeleriyle ilgili iddialarının incelenmesi için oturum düzenlenmesini istemişlerdi.

Sözkonusu oturumundan sonra Kuveyt'in oturumdaki temsilcisi Mansur el'Otaibi, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, füze denemesi iddialarıyla ilgili olarak oturuma katılan üyeler arasında o yönde bir görüşün olmadığını ve bundan dolayı da oturumun sonuçsuz bittiğini söyledi.

ABD'nin BM daimi temsilcisi Nikki Haley, İran'ın füze denemelerinin kınanmasını istemişti.

ABD dışişleri bakanı Mike Pompeo,  cumartesi gecesi İran'ın son zamanlarda orta menzilli nükleer başlık taşıyabilen balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini iddia  etmişti.

Pompeo, sözkonusu iddiasıyla ilgili hiç bir belge sunamazken bu denemenin BM Güvenlik Konseyi'nin 2231 sayılı bildirisine aykırı olduğunu ileri sürdü.

İran dışişleri bakanı Muhammed  Cevad Zarif ise cumartesi gecesi sözkonusu iddiaya tepki göstererek, ABD dışişleri bakanına hitaben, ''BM bildirilerini çiğneyen Amerika'nın İran'ı, bildirileri çiğnediğini iddia etmesi komiktir ve küstahça bir tutumdur' dedi.

Zarif, ayrıca nükleer anlaşmanın İran'ın füze programıyla hiç bir irtibatının olmadığını ve bunun da ABD dışişleri bakanı Pompeo tarafından iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.

 

parstoday