ABD Irak’ta, İran’la işbirliği düşünüyor

ABD Irak’ta, İran’la işbirliği düşünüyor

Basra Körfezi’ne uçak gemisi yollayan ABD, Irak’ta IŞİD’e karşı operasyon sinyalleri veriyor. Washington, Irak’ta operasyon için İran ile işbirliği için görüşme ihtimalini değerlendiriyor.

Irak’ta yaşanan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) krizi nedeniyle Basra körfezi’ne uçak gemisi yollayan Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran’la temas kurmayı değerlendiriyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, daha önce ABD Irak’ta operasyon düzenlerse kendileriyle işbirliği yapmayı düşünebileceklerini ifade etmişti. Hasımlıkları eskiye dayanan iki ülkeye göre de Irak Şam İslam Devleti örgütü çıkarlarına ciddi bir tehdit oluşturuyor. İki ülke de Irak’a askeri destek vermeyi savunuyor.

Musul ve Tikrit kentlerini işgal eden IŞİD militanları ise, Irak askerlerinin topluca infazına ait olduğu iddia edilen fotoğrafları yayımladı. Fotoğraflarda Şii olduğu belirtilen çok sayıda sivil kıyafetli erkekler yere yatırılıp kurşuna diziliyor.

Yayımlanan fotoğraflar, uluslararası kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

IŞİD’in mevzilerine yönelik askeri operasyon ise sürüyor. Irak Savunma Bakanlığı’nın yayınladığı son görüntülerde IŞİD karargahlarının bombalandığı görülüyor.

Musul ve Selahaddin kentlerinde düzenlendiği iddia edilen saldırılarda çok sayıda silah deposu hava saldırısında imha edildi. Irak ordusu, IŞİD’in Musul, Selahaddin ve Diyala bölgelerinde kontrolünde tuttuğu bazı kasabaların kontrolünü geri aldı.