ABD ile işbirliği Yapmamız  Söz Konusu Değil

ABD ile işbirliği Yapmamız Söz Konusu Değil

İran İslam Cumhuriyeti lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, ülkesinin Suriye'de ABD ile işbirliği yapmasının söz konusu olmadığını belirtti.

İran İslam Cumhuriyeti lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, ülkesinin Suriye'de ABD ile işbirliği yapmasının söz konusu olmadığını belirtti.
 İran'da yayın yapan Press TV'de yayımlanan haberde Velayeti'nin "Suriye dışişleri bakanı Faysal Mikdad ile Tahran'da yaptığımız görüşmeden sonra İran doğrudan veya dolaylı olarak ABD ile hiçbir şekilde işbirliği yapmamıştır." demecine yer verildi.
 Velayeti ayrıca Suriye konusunda Suriye yönetiminin ve halkının taraf olmadığı herhangi bir girişimi Tahran'ın kabul etmeyeceğinin altını çizdi.
 Diğer yandan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Mikdad ile yaptığı Suriye krizinin siyasi yollardan çözülmesinin İran için tek seçenek olduğunu yineledi.
 Zarif Suriye halkının kendi geleceğini tayin noktasında asıl söz sahibi olduğunu ve diğerlerinin sadece krizin çözümü için bu süreci kolaylaştıracak siyasi adımlar atması gerektiğini vurguladı.
 İran’ın Arap ve Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan ise ABD ile aralarında Suriye başta olmak üzere bölgesel meseleler ile ilgili doğrudan bir diyalog kanalları veya programları olmadığını belirtti. İran ve Rusya'nın Suriye meselesine bakışına da değinen Abdullahiyan hem Tahran'ın hem Moskova'nın Suriye'de kırmızı çizgileri olduğunu bunların bir kısmının ortak olduğuna dikkat çekti.
 Geçtiğimiz ay aralarında Suudi Arabistan ve İran'ın da bulunduğu bölgesel ve küresel güçler Viyana'da Suriye'deki savaşa dair çözümü görüşmek üzere toplanmış ancak Beşşar Esad'ın geleceği hakkında bir uzlaşma sağlanamamıştı.

islami ANALİZ