ABD, İHA ihraç Etmek istiyor

ABD, İHA ihraç Etmek istiyor

ABD, silah ihracatıyla ilgili kuralları gevşeterek müttefik olduğu ülkelere drone satışları yapmayı planlıyor.

ABD'nin 'terör'le mücadele etmek için müttefiklerine insansız hava aracı ihraç etmek istediği bildirildi. Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından dün silah ihracatıyla ilgili yeni bir düzenleme yapılarak bazı kolaylıklar getirildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, savaş droneleri teknolojisinde ABD'nin dünyada birinci sırada yeraldığı, bunların ihracatının ve yabancılar tarafından kullanılmasının Amerikan değerleriyle ve Uluslar arası standartlarla uyumlu olması gerektiği, Waşington'un bunun için gerekeni yapacağı belirtildi.

Açıklamada hangi ülkelere drone ihracatı yapılacağının duruma göre kararlaştırılacağı ifade edilerek, herhangi bir ülke ismi bildirilmedi. 'Washington Post' gazetesinin bildirdiğine göre İtalya, Türkiye ve Körfez ülkeleri ABD'den savaş dronesi almak istiyor. Şimdiye kadar ABD'den yalnızca İngiltere'ye savaş dronesi satıldı. ABD'den sonra drone üretimi yapan nadir ülkelerden ikisi İsrail ve Çin.

ABD son günlerde savaş dronelerini Suriye ve Irak'taki IŞİD'e karşı kullanıyor. Aynı zamanda Pakistan, Afganistan, Yemen ve Somali'de de IHA'larla saldırılar gerçekleştiriyor. Bu operasyonlarda yüzlerce sivil insan hayatını kaybediyor. Ayrıca insan hakları savunucuları 'terörist' zanlılarına karşı yapılan operasyonları da yargısız infaz olduğundan dolayı eleştiriyorlar.