ABD, İdamlardan Endişeli!

ABD, İdamlardan Endişeli!

ABD, toplu yargılamalar yoluyla adil şekilde delillerin gözden geçirilmesinin ve şahitlerin dinlenmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle Mısır'daki idamlardan endişe duyduğunu açıkladı.

ABD yönetimi, Mısır’da “Kirdase katliamı” olarak bilinen davada yargılanan darbe karşıtı 183 sanık hakkında verilen idam kararından “derin endişe” duyduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki’ye günlük basın brifinginde, Mısır’da darbe karşıtı 183 sanık hakkında verilen idam kararı da soruldu.

“ABD, Mısır mahkemesi tarafından 183 kişinin toplu idamına yönelik kararından derin endişeye duyuyor” diyen Psaki, toplu yargılamalar yoluyla adil şekilde delillerin gözden geçirilmesinin ve şahitlerin dinlenmesinin mümkün olmadığına işaret etti. Psaki, “Mısır hükümetine, suçlanan tüm Mısırlıların bireysel haklarını korumaya ve  toplu idam yargılamalarını sona erdirme çağrımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Mısır’ın demokrasi ve insan haklarına daha fazla saygı göstermesi noktasında ilerleme sağlayıp sağlamadığının sorulması üzerine ise Psaki, “Biraz önceki yorumlarımdan da gördüğünüz gibi açıkçası bu noktada endişelerimiz devam ediyor. Şu anda (Mısır’ın ilerleme sağlayıp sağlamadığına yönelik) herhangi bir karar vermiş bulunmuyoruz” ifadesini kullandı.

Giza Ceza Mahkemesi bugün,14 Ağustos 2013'te Kirdase'deki polis merkezine saldırmakla suçlanan ve daha önce "idam edilmelerine yönelik görüş alınmak üzere" dosyaları Mısır Müftülüğüne gönderilen 188 sanık hakkında kararını açıklamıştı. Sanıklardan 183'ü hakkında idam cezasına hükmeden mahkeme, 2 kişinin beraatine karar vermişti. 2 kişinin de vefat ettiği belirtilen davada 18 yaşından küçük bir kişiye de 10 yıl hapis cezası verilmişti.

Mısır'da 14 Ağustos 2013'te Giza'da Kirdase'deki polis merkezine düzenlenen saldırıda 16 polis memurunun hayatını kaybettiği belirtilmişti.