ABD: İcirlik’te Nükleer Silahlar Var; Hepsi  Güvende

ABD: İcirlik’te Nükleer Silahlar Var; Hepsi Güvende

Darbe girişiminin ardından başlayan İncirlik Üssü tartışmasıyla ilgili ABD, nükleer silahların burada güvende olduğunu açıkladı. Böylece İncirlik’te nükleer silah olduğu da bizzat ABD tarafından doğrulandı.

Darbe girişiminin ardından başlayan İncirlik Üssü tartışmasıyla ilgili ABD, nükleer silahların burada güvende olduğunu açıkladı. Böylece İncirlik’te nükleer silah olduğu da bizzat ABD tarafından doğrulandı.
 
Darbe girişiminin ardından tartışma başlamıştı
 
Kongre’ye bağlı Araştırma Servisi’nde görevli nükleer politika uzmanı Amy Woolf, İncirlik’te 50 adet B61 modeli termonükleer silah bulunduğunu söylemişti: “Toplamda Avrupa’nın çeşitli kentlerinde saklı 200 kadar B61 var. Bu silahlar yalnızca caydırıcı etkiye sahip değil, aynı zamanda NATO üyelerini de birbirine kenetleyen bir öneme sahip.”
 
Middlebury Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü’nden uzman Jeffrey Lewis ise, ABD’ye ait nükleer silahların Türkiye’den kaldırılması gerektiğinisavunmuştu.
 
‘Nükleer’ ve ‘iç savaş’ endişesi
 
Son olarak, Amerikan düşünce kurulu Stimson Center bir rapor hazırlayarak, İncirlik’teki nükleer silahların güvende olmadığını ima eden bir açıklama yapmış, ‘iç savaş’ riskine dikkat çekmişti: “Türkiye’de uzun süreli bir ‘iç çatışma’ durumunda, ABD’nin İncirlik’teki yaklaşık 50 adet B61 nükleer silahın kontrolünü elde tutup tutmayacağı yanıtsız kalmış bir sorudur.”
 
‘İncirlik’teki nükleer silahlar güvende’
 
Konuyla ilgili açıklama yapan ABD Hava Kuvvetleri Sekreteri Deborah Lee James, “İncirlik’te nükleer silahlar var. O nükleer silahlar emniyette ve güvende. Bundan eminiz” diye konuştu.
 
Nükleer silahların İncirlik’te NATO kapsamında bulunduğunu kaydeden James, “Türkler müttefiğimiz. Onlarla birlikteyiz. Etkin bir hava gücüne sahipler. İncirlik çok önemli bir üs” dedi.
 
Böylece ABD ilk kez resmen Türkiye’de nükleer silah bulunduğunu açıklamış oldu.
 
Şimdiye dek ‘Var’ ya da ‘Yok’ denmemişti
 
1954’te kurulan İncirlik Üssü’nde nükleer silah bulunduğuna ilişkin çeşitli kurumlar, uzmanlar ve yayınlarda bazı bilgiler yer alıyordu ancak ABD de Türkiye’de nükleer silahların İncirlik’te bulunup bulunmadığına dair bir açıklama yapmamıştı.
 
2010’da yayımlanan Wikileaks belgelerinde İncirlik’te nükleer silah bulunduğuna dair kayda değer belgeler yer almış, Hiroşimaya atılanların 21 katı etkili B-61 nükleer bomba bulunduğu belirtilmişti.