ABD "Herkül"ün Etkisi Altında

ABD "Herkül"ün Etkisi Altında

ABD'de 22 eyaleti vuran "Herkül" kasırgası, 9 kişinin ölümüne, binlerce ev ve işyerinin elektriksiz kalmasına neden oldu.

BD'nin büyük bölümünü aynı anda etkileyen, gücü nedeniyle "Herkül" olarak adlandırılan kar fırtınasının, 9 kişinin ölümüne binlerce ev ve iş yerinin elektriksiz kalmasına neden olduğu belirtildi.

Ülke nüfusunun yaklaşık üçte birinin yaşadığı 22 eyalette dün akşamdan itibaren etkili olmaya başlayan kar fırtınası, gece boyu aralıksız devam etti. Kar yağışı, sabah saatlerinden itibaren yerini son yıllarda görülen en soğuk havaya bıraktı. 

Karayolu ulaşımı felç, binlerce tren ve uçak seferi iptal

Kar fırtınası nedeniyle 9 kişinin hayatını kaybettiği açıklanırken, yetkililer evsizler başta olmak üzere tehdit altındaki herkesten kentlerdeki sığınma evlerine ulaşmalarını istedi. Ülke genelinde perşembe 2600, cuma günü öğle saatlerine kadar ise 2000'den fazla uçuş iptal edildi. Gerçekleşen uçuşların büyük bölümü rota değişiklikleri ve gecikmeyle yapılabildi.  Karayolu ulaşımını da felç eden Herkülnedeniyle çok sayıda trafik kazası da meydana geldi. Yollarda gece boyu aralıksız devam edem kar temizleme çalışmaları, sabah da devam etti. Kar fırtınası nedeniyle birçok tren seferi ya iptal edildi ya da gecikmeyle gerçekleştirilebildi. Bazı tren yolu şirketleri seferlerini hafta sonu programına göre seyrelterek yapabildi.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi kapandı

Kar yağışının etkili olduğu metropol şehirlerde otobüs seferleri durma noktasına gelirken, metro sisteminde gecikmeler yaşandı. Birçok kurum, kuruluş, okul ve iş yerinin tatil edilmesine sebep olan kar fırtınası sonrası, alışveriş merkezlerindeki mağazaların büyük bölümünün açılmadığı gözlendi. New York'ta bulunan Birleşmiş Milletler Genel Merkezi de olumsuz koşullar nedeniyle kapatıldı. Birçok spor karşılaşması yapılamadı. 

Bazı yerleşim yerlerinin boşaltılması istendi

Connecticut ve Delaware eyaletlerinde hava sıcaklığı eksi 30 seviyesine kadar düştü. Kar seviyesi New York'ta 25, Boston'da 60 santimetreye ulaştı. Massachusetts eyaletindeki Scitute ve Duxbury kentlerinde olası ciddi su baskınları nedeniyle alçak bölgelerdeki yerleşim birimlerinin tahliye edilmesi istendi. Kış mevsiminin sert geçtiği Chicago ve San Fransisco'da ise "Herkül"ün alışılmışın dışında hasar bırakabileceği uyarısında bulunuldu. 

Fırtınanın hafta sonu etkisini kaybetmesi beklense de meteorologlar ülkenin pazartesi gününden itibaren yeni bir soğuk hava sisteminin etkisinde kalabileceğini ifade ediyor.