ABD Genelkurmay Başkanı Musul Gündemiyle Irak'ta

ABD Genelkurmay Başkanı Musul Gündemiyle Irak'ta

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey Bağdat'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştiriyor. Dempsey'in Musul'u IŞİD'den geri alma planı üzerine görüşmeler yapacağı ifade ediliyor

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, IŞİD’in Musul’dan çıkarılmasına yönelik planları ve sahadaki son durumu görüşmek üzere Bağdat’a gitti.
Dempsey'in Iraklı hükümet yetkilileriyle bir dizi toplantı yapması bekleniyor. Irak ordusu, bir süredir IŞİD'in kontrolünde bulunan yerleri geri almak için geniş çaplı operasyon başlatmıştı.
Dempsey, Musul planını Irak’ta üst düzey yetkililerle görüşecek. IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor. Irak ordusu ve peşmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoğunlukta olduğu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor.
Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, Musul'u geri alma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. Bunlar arasında daha önce Musul düşerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor.
Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, en son 15 Kasım 2014'te de Irak'ı ziyaret etmişti.
TÜRKİYE'DEN DESTEK
Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta, Musul'un IŞİD'den geri alınması için Türkiye'nin destek vereceğini ancak sıcak çatışma içinde olmayacağını söylemişti. Davutoğlu, Musul'a Şii milislerin de girmemesi gerektiğini de vurgulamıştı.
Türkiye'nin Irak'a yönelik yardımlarını taşıyan C-130 tipi iki askeri uçak, geçtiğimiz hafta Salı günü başkentin 20 kilometre doğusundaki El Musenna Askeri Hava Üssü'ne inmişti. Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakcı, söz konusu yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti.
Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "Türkiye, gerek IŞİD'le Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, IŞİD'le mücadelesinde dost ve kardeş Irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve Irak'ın birliği ve bütünlüğü, istikrarı, güvenliği ve refahı için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" denildi.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da geçtiğimiz hafta Bağdat ve Erbil'i ziyaret etmiş, üst düzey yetkililerle Musul planının detaylarını görüşmüştü. 

DÜNYA BÜLTENİ