ABD ‘Fransa’ duyarsızlığı için özür diledi

ABD ‘Fransa’ duyarsızlığı için özür diledi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Fransa'da mevkidaşı Laurent Fabius'la görüşmelerinin ardından Paris'te gerçekleşen yürüyüşe ABD'den üst düzey bir yetkili katılmadığı için ABD adına özür dilediğini belirtti.

Terör saldırıları ile sarsılan Fransa'nın başkenti Paris'e bugün başsağlığı ziyaretinde bulunan Kerry, pazar günü düzenlenen ve birçok ülke liderlerinin de katıldığı dayanışma yürüyüşüne ülkesinin üst düzey bir yetkili ile katılmadığı için özür diledi.

Fabius, Kerry ile yaptığı görüşmelerden sonra gazetecilere, "Üst düzey bir katılım olmamasından dolayı Kerry, ABD adına özür diledi. Kerry, ayrıca televizyonda gösteri yürüyüşü ile ilgili görüntüleri izlediğinde orada olamamaktan dolayı kendisini kötü hissettiğini söyledi" diye konuştu.

ABD'nin üst düzey katılımının önemli olmadığını vurgulayan Fabius, "ABD'nin terörle mücadele konusunda Fransa'nın yanında olduğunu biliyoruz" dedi.

Kerry, bugün ayrıca Paris Belediyesi'ndeki anma törenine katıldı ve burada Fransızca bir konuşma yaparak Fransız halkını acısını paylaştığını söyledi.

Ölenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Kerry, ülkesinin terörle mücadelede Fransa'nın yanında olduğunu ifade etti. Kerry, Amerikan halkının terör saldırıları ile sarsılan Fransız halkı ile tam dayanışma içinde olduğunu kaydetti.

Kerry, törene katılan ve bir Yahudi marketine düzenlenen saldırıda 15 kişiyi soğuk hava deposunda saklayarak kurtaran Malili Müslüman genç Lassana Bathily ile de bir süre sohbet etti. Malili genci tebrik eden Kerry, "Sen bir kahramansın" diyerek iltifat etti.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, gösterdiği kahramanlıktan dolayı Malili Müslüman gence vatandaşlık verileceğini açıklamıştı.

(AA)