ABD Fethullah Gülen'i İade Etmeyecek!

ABD Fethullah Gülen'i İade Etmeyecek!

Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, ABD'nin Gülen hakkında Kırmızı Bülten çıkarmayacağını ve Gülen'i iade etmeyeceğini ileri sürdü.

Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, Gülen hakkında 'Kırmızı Bülten' çıkarıldığı yönündeki haberleri yalanladı.

Albayrak açıklamasında ilginç bir de iddia da bulundu. Albayrak ABD'nin Gülen hakkında Kırmızı Bülten çıkarmayacağını ve hakkında Türkiye'ye iade kararı vermeyeceği ileri sürdü.

Kırmızı Bülten'in yeri tespit edilemeyen kişiler için çıkarıldığı ifade edilen açıklamada şöyle denildi:

"Temel mantık olarak kırmızı bülten, yeri tespit edildiğinde ve yakalandığında ancak iadesi istenebilecek şahıslar için tanzim edilir. Bir şahsın sadece ifadesinin alınması için kırmızı bülten düzenlenmez. Sadece ifade alınması uluslararası adli yardımlaşma (istinabe) yoluyla yapılacak bir işlemdir. Yeri tespit edilip yakalandığında iadesi için yeterli delil bulunmayan bir şahıs için kırmızı bülten düzenlenmesinin talep edilmesi doğru değildir. İadesi için yeterli delil bulunmadan kırmızı bülten talebinde bulunsa dahi İnterpol Genel Sekreterliği talebi değerlendirirken bu şartların varlığını arayacağından böyle bir durumda talep olumlu karşılanmayacaktır.

YALNIZCA İADE İÇİN TALEP EDİLİR!

Kırmızı bülten yalnızca bir şahsın iadesi amacıyla tanzim edilir. Şahsın iadesi şartları oluşmadığı durumlarda yani suçlamaların ciddi olmadığı durumlarda kırmızı bülten talep edilemez, edilse de İnterpol Genel Sekreterliği tarafından dikkate alınmaz."

ABD KIRMIZI BÜLTEN HAKKINDA NE İŞLEM YAPAR

"ABD mevzuatı kırmızı bülten gerekçesi ile yakalama tedbiri alınmasına imkan vermemektedir" denilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"ABD makamları kişi hakkında bir kırmızı bülten bulunsa bile mutlaka iade evrakının kendilerine iletilmesi ve iade talebinde bulunulmasını şart koşmaktadır. İade evrakı gittiğinde öncelikle ABD Adalet Bakanlığı çok sıkı bir inceleme yapmaktadır. 

...
Bugüne kadar ABD tarafından Türkiye’ye terör örgütü üyesi olduğu iddia edilen herhangi bir şahıs iade edilmemiştir.

Interpol'ün bir şahıs hakkında terör örgütü üyesi olduğundan bahisle kırmızı bülten düzenlemesi için öncelikle bahsi geçen terör örgütünün Interpol tarafından terör örgütü olarak değerlendirilip listelerine bu şekilde geçirilmesi, arkasından bu şahsın belirtilen terör örgütünün eylemlerine hangi somut aktiviteleriyle katıldığının ve bunların suç teşkil eden yönlerinin delileriyle birlikte ortaya konulması gerekmektedir.Delilleri inandırıcı bulunmayan başvurular reddedilmektedir.

...

KIRMIZI BÜLTEN ÇIKARMAYACAK!

Bu bilgiler ışığında net olarak söylenebilir ki, Interpol Genel Sekreterliği kırmızı bülten çıkartmayacak ve ABD’ de iade talebini mahkemeye dahi intikal ettirme gereği duymayacaktır. Bu kararlar iddiaların mesnetsiz ve hukuksuz olduğu için verilecek, ayrıca, bu kararlar Türkiye’nin hukuksuz taleplerde bulunduğunu da maalesef tescil edecektir.