ABD: Esed meşruiyetini kaybetti!

ABD: Esed meşruiyetini kaybetti!

ABD, Suriye'de Devlet Başkanı Esed'in tüm meşruiyetini kaybettiği ve gitmesi gerektiğine yönelik inançlarını koruduklarını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, ABD'nin Suriye'deki iç savaşın çözümüne ilişkin soruları da yanıtladı.
ABD hükümetinin şu anda hala Esed'e görevinden ayrılması çağrısında bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Psaki, şunları kaydetti:
"Esed'in tüm meşruiyetini kaybettiği ve gitmesi gerektiğine yönelik inancımızı koruyoruz. Onun liderliği altında istikrarlı kapsayıcı bir Suriye hiçbir zaman olamaz. Bunu Ağustos 2011'den beri söylüyoruz."
Rejimin varil bombalarıyla sivillerin ölümüne neden olduğu, bu nokta ABD'nin, Esed'in en azından bu ölümleri durdurması için Rusya ve İran'a mesaj verip vermediği yönündeki soru üzerine Psaki, Tahran yönetimi ile sadece nükleer müzakereler konusunu konuştuklarını, Moskova'yla ise ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile düzenli olarak görüştüğünü anlattı. Lavrov ile görüşmelerde de genellikle ana konunun Suriye meselesi olduğunu bildiren Psaki, "Onların Suriye rejimiyle ilişiklerinin, bizim rejimle ilişkilerimizden farklı olduğunu kesinlikle biliyoruz. Esed rejiminin saldırıları ve sivillere yönelik elim eylemlerine dönük endişelerimizi kamuoyu önünde, özelde defalarca dile getirdik" diye konuştu.
Psaki, Kerry'nin son seyahatinde Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ile Suriye krizine çözüm bulma çabalarını ve Mistura'nın girişimini ele aldığı bilgisini vererek "Dolayısıyla gerçekten Suriye'de acıları dindirecek her türlü opsiyonu tartışıyor ve destekliyoruz" dedi.
Psaki, bir soru üzerine, "Terörizm bir sorun olmayı sürdürüyor. Açıkçası ABD'nin de arasında bulunduğu birçok ülke için IŞİD bir sorun. Bu, bu görüşme ve müzakerelerin hedefi olmalı. Bu bizim görüşümüz olmayı sürdürüyor" şeklinde konuştu.
Kaynak : AA