ABD elçisi: Türkiye Suriye için bahane üretmez

ABD elçisi: Türkiye Suriye için bahane üretmez

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone, Türkiye'nin Suriye'ye girmek için suni bir bahane üretmeyeceğini söyledi

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Françis Ricciardone, Dışişleri Bakanlığı'ndaki ses kayıtlarının sızması ile Türkiye'nin Suriye'de müdahaleye hazırlandığı yönündeki iddalara konusunda Türkiye'nin suni bahaneler üreterek orduyu Suriye'ye sokacağına inanmadığını belirtirken; ses kayıtları konusunda da "Ne olduğunu bilmiyoum Türki Dışişleri yetkilileri bilir" dedi. 

Hürriyet Gazetesi'ne konuşan Ricciardone, ses kayıtları için, "Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun bu olaya ilişkin kamuoyuna açıkladığı hakikatleri ve anlamını sorgulamak için hiçbir nedenim yok. Ben ne olduğunu bilmiyorum, Dışişleri Bakanı ve sizin yetkilileriniz biliyor." ifadelerini kullanırken, toplantının içeriği konusunda da yorum yapmayacağını söyledi.

TÜRKİYE İLE AYNI SAFDAYIZ

Ricciardone, "Suriye konusunda Türkiye ile aynı sayfada mısınız?" şeklindeki bir soru üzerine, "Stratejik hedefler konusunda kesinlikle evet. Ama elbette çok farklı bir perspektifimiz var. 900 kilometrelik bir sınırda zorba radikallerle yaşıyorsunuz, bazıları sizin sınırlarınızdan geçip gidiyor. Suriye’deki top atışlarınızdan sizin topraklarınız etkileniyor. O nedenle de biz sorunu bazen farklı bir şekilde görüyoruz. Bu konuda beraber çalışmak için Washington’dan üst düzey yetkililer sık sık buraya geliyor. Daha geçenlerde özel temsilcimiz Danny Rubinstein buradaydı. Ordularımız arasında günlük bazda diyalog var." cevabını verdi.

HER HÜKÜMET BU TÜR KRİZLERİ TARTIŞIR

Türkiye'nin de ABD'nin Suriye'de bir askeri müdahale istemediğini belirten ABD Elçisi Ricciardone, ses kayıtlarındaki planlar için "Elbette bütün hükümetler oradaki korkunç krizin ulusal güvenliğe, bölge barış ve istikrarına yönelttiği tehdidi de bununla nasıl baş edileceğini de tartışıyor." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE BAHENE ÜRETMEZ

"Askeri müdahale noktasında iki ülke arasında belirgin bir fark var mı?" şeklindeki bir soru üzerine Ricciardone şöyle konuştu: Ben o konuda gerçekten de aynı noktada olduğumuzu düşünüyorum. Hepimiz Türkiye’yi, ABD’yi, NATO’yu korumak için uygun araçları bulmanın mücadelesini veriyoruz. Elbette askeri yöntemlere de bakıyoruz ama kimse botlar yere değecek şekilde bir askeri müdahaleye taraftar değil. Kuşkusuz Türkiye de. Dışişleri Bakanlığı da Genelkurmay da bununla ilgili yazılı açıklamalar yaptı. Bunların içeriği itibarıyla bizim bu konuya bakışımıza çok yakın. Türk ordusunu gereksiz bir şekilde Suriye krizine sokmak için Türk hükümetinin suni ya da yanlış bir bahane üreteceğine inanmıyorum.