ABD Darbede İfşa Oldu

ABD Darbede İfşa Oldu

FETÖ'nün darbe girişimini Büyükada'da izleyen 'sabıkalı' Barkey, Wilson Center'daki konferansta ikinci girişimin sinyalini verdi: Pandora'nın Kutusu açıldı artık...

Kanlı darbe girişiminin olduğu saatlerde Büyükada'da 10 CIA ajanıyla sonucu bekleyen Henri Barkey ile ilgili çarpıcı bilgilere ulaştı. FETÖ'nün kaybedeceğini anlayınca apar topar Türkiye'den kaçan Barkey, günler sonra ABD'li düşünce kuruluşu Wilson Center'da ortaya çıktı. 

DARBE BİR TEPKİ

Merkezin yöneticisi Jane Harman ve Yeni Girişimler Merkezi'nin Başkan Yardımcısı Aaron David Miller'ın yönettiği konferansa, Barkey'nin yanı sıra bir Türk akademisyen de katıldı. Wilson Center'ın internet sitesinde de ses kaydının bir kısmı yayınlanan konferansta konuşan Barkey, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 'gittikçe diktatörleşmek"le suçladı. Türkiye'nin üç temel sorununun demokrasi, sakülerizm ve AB süreci olduğunu belirten Barkey, bu nedenle insanların tepki gösterebileceğini vurgulayarak darbeye adeta destek verdi. 

FULLER'İ SAVUNDU 

Harman'ın "ABD ilkeleriyle çıkarları arasında sıkıştı. Mısır, Libya ve Suudi Arabistan'daki antidemokratik yönetimlere çıkarları uğruna ses çıkarmadığı" yönündeki sözlerine destek veren Barkey, paralel yapıyı "sosyal, ekonomik, dini bir yapı" olarak niteledi. Gülen'in ABD'de ikamet edebilmesi için kendisine referans olan eski CIA yöneticisi Graham Fuller'ı da savunan Barkey şöyle konuştu: 
"İlginç soru, bundan sonra darbe gibi şeylerin olup olmaması değil, Türkiye siyasetinin radikal bir şekilde değişeceği gerçeğidir. Türkiye’de siyaset bundan sonra eskisi gibi olmayacaktır. Türk ordusu, siyasete müdahale edebileceğini göstermiştir. Tehlikenin şu an için bile geçmiş olduğunu düşünmüyorum. 

İKİNCİNİN SİNYALİ 

Pandora’nın Kutusu tekrar açılmış durumda. Bence hükümetin bundan sonra yapacağı hareketleri, karşı reaksiyonlar ve tepkiler doğuracaktır. Türkiye yeni bir döneme doğru gitmektedir. Türkiye siyaseti ve Türkiye’de işlerin nasıl gittiği hakkında kabullerimizi tekrar düşünmek zorundayız. Şüphesiz Erdoğan, bu fırsatı ülke içindeki gücünü daha konsolide etmek için kullanacaktır. Bürokrasi, diğer devlet kurumları ve hatta kendisinin ve partisinin sevmediği sivil toplumu içine katmadan... Ama bunun sonu gelmeyecektir.Toplumlar her zaman değişik ve yavaş şekillerde cevap verirler. Sivillere ve parlamentoya saldıran askerler çok dikkatsizdiler.

2. AKŞAM'ın  'ın manşeti Wilson'u gerdi! 

Darbe girişiminin arkasındaki ABD ve CIA parmağını belgeleriyleortaya koyan AKŞAM, Wilson Center'ı rahatsız etti.

AKŞAM'ın Büyükada'daki gizli toplantıyla ilgili üst üste iki gün yaptığı haberler, Wilson Center'ı rahatsız etti. Merkez, Haleh Esfandiari'nin 'Türkiye de İran gibi herşeyin arkasında ABD'nin olduğu paranoyasını yaşıyor' ifadelerini kullandığı makalesini aynen sitesinde yayınladı. 

Barkey'i korudu 

Esfendiari yazısında, "saygın bilim insanı" ifadelerini kullandığı Henri Barkey'nin Büyükada'daki toplantıları için "gizli veya uğursuz değil" derken, özellikle AKŞAM gazetesinin attığı manşetlerin yarattığı 
rahatsızlık dikkati çekti. Esfendiari makalesinde şunları söyledi: "Türk gazeteleri ön sayfalarına, kofnferansla darbe arasındaki bağlantılara ilişkin iddiaları taşıdı. Konferansla darbe arasında işbirliği olduğu, Sayın Barkey'nin CIA için çalıştığı yönündeki bilgiye dayanmayan iddialar yazıldı. Darbe Gecesi İstanbul'da CIA'in Gizli Toplantısı diye başlık atıldı. Hükümet yanlısı Türk gazeteleri, darbe girişiminin arkasında ABD'den gelen bir grup akademisyenin de bulunduğunu anlattı." Yazıda, bu tür öylemlerin Türk hükümetine zarar vereceği gibi tehditvari ifadeler de yer aldı.

3. FETÖ'nün komşusu! 

Türkiye'deki darbe girişiminin arkasından izi çıkan Woodrow Wilson Center ile ilgili bazı ayrıntılar, reddedilen o desteği doğrular nitelikte... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ziyaret etmek için 45 gün bekliyorlar" sözleriyle eleştirdiği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, merkezin yönetim kurulu üyeleri arasında bulunuyor. 

Büyük tesadüf

Büyükada'daki gizli toplantıya katılan Julia Romano da, Henri Barkey'in başında bulunduğu Ortadoğu Masası'nda asistan olarak görev yapıyor. Merkezin adresi de "büyük bir tesadüf eseri", Fetullah Gülen'in çiftliğinin bulunduğu Pensilvanya.

4.Kimse Erdoğan'ı özlemeyecek ki! 

Wilson Center'daki skandal konferansın katılımcılarından Aaron David Miller'ın darbe gecesi attığı tweet'ler, cuntacılara verdiği açık desteği de ortaya koydu. Miller, darbenin ilk dakikalarından itibaren "Erdoğan büyük bir ülkeyi
megalomanca yönetiyordu. Kimse onu özlemeyecek ki" diye attığı tweetle, darbenin başarıya ulaşacağından emin olduğunu da gösterdi. Miller aynı gece "Ahlak dersi vermeyin, analiz edin. Bölgede kapsamlı çözümler değil sonuçlar var. Bunlardan harika birine tanıklık ediyoruz" diye de yazdı.