ABD DAEŞ'le Mücadelede Türkiye'yi Örnek Gösterdi

ABD DAEŞ'le Mücadelede Türkiye'yi Örnek Gösterdi

ABD'li üst düzey yetkili, DAEŞ'e karşı verilen mücadelede Türkiye'nin ön plana çıkarılarak çeşitli eleştirilere maruz kalmasına tepki gösterdi.

ABD'li üst düzey bir yetkili, DAEŞ'e karşı mücadelede Türkiye ile çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını belirterek, "Şunu çok ilginç buluyorum ki, özellikle bir ülkenin ne yaptığı veya ne yapmadığı konusunda konuşuyoruz. Halbuki koalisyonda 62 ülke var ve bunlardan kaç tanesinin uçakları havalanıyor? Çok azının" dedi.

Türkiye'nin koalisyonda çok istekli bir müttefik olduğuna, mültecilere ev sahipliği yaptığına ve üslerini açtığına dikkati çeken yetkili, DAEŞ ile mücadelede sadece Türkiye'nin ön plana çıkarılarak çeşitli eleştirilere maruz tutulmasını "çok ilginç bulduğunu" söyledi.

"Türkiye'nin DAEŞ'i bahane ederek terör örgütü PKK'yı vurduğu" yönünde çıkan haberlerle ilgili konuşan yetkili, Türkiye'nin aynı anda DAEŞ ve PKK'yı vurmasının sadece rastlantıdan ibaret olduğunu söyledi.

Türkiye'nin terör örgütü PKK tarafından kendi topraklarında saldırıya uğradığının altını çizen yetkili, "Bütün ülkelerin vatandaşlarını koruma zorunluluğu vardır, Biz de ABD'de bunu yapıyoruz" diye konuştu.

"Türkiye çok istekli bir müttefik" 

Yetkili, DAEŞ'e karşı mücadelede Türkiye ile çok iyi bir işbirliği içinde olduklarını hatırlatarak, "Şunu çok ilginç buluyorum ki, özellikle bir ülkenin ne yaptığı veya ne yapmadığı konusunda konuşuyoruz. Halbuki koalisyonda 62 ülke var ve bunlardan kaç tanesinin uçakları havalanıyor? Çok azının" dedi. 

Koalisyon ülkelerinin, DAEŞ'e karşı mücadelede baskı sonucu değil, kendi istekleri üzerine askeri, finansal veya siyasal destek verdiklerini ifade eden yetkili, şunları söyledi:

 "Türkiye çok istekli bir müttefik ve geçtiğimiz günlerde bu konudaki çabalarını artırdı. Türkiye çok uzun sınırında bu sorunla uğraşıyor. Bu mücadele onlar için teorik değil, sınırında gerçek bir sorun ve iki milyon sığınmacıyla yüzleşiyorlar. Şimdi de DAEŞ'e karşı koalisyonun daha etkili mücadele etmesi için hava üslerini açtılar ama hala 'yeterince yardım ediyorlar mı, birilerinin işini mi engelliyorlar', şeklinde eleştirilere maruz kalıyorlar. Bunu ilginç buluyorum."
AA