ABD Başkan Yardımcısı: Eğer Anlaşırsanız Bizden Değilsiniz

ABD Başkan Yardımcısı: Eğer Anlaşırsanız Bizden Değilsiniz

ABD Başkan Yardımcısı Pence'den AB'ye: İran'la anlaşmaya bağlı kalırsanız bizden değilsiniz

ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasında önemli rol oynayan ve İsrail ziyaretinde ''başkent Kudüs'te olmak büyük onur'' diye konuşan Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kudüs'te Reuters'e verdiği özel mülakatta,Trump yönetimi ile İsrail hükümetinin karşı çıktığı İran'la nükleer anlaşmaya desteği kesmeleri için Avrupalılara ültimatom verdi. Pence, ''Avrupa topluluğu ABD'yi mi destekleyeceği yoksa derinden kusurlu anlaşmaya bağlı kalmaya devam mı edeceği konusunda karar vermeli'' dedi.


5+1'İN ESERİ


2015'te Barack Obama'nın başkanlığındaki ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya'nın (BMGK'nin 5 daimi üyesi + 1) İran ile vardığı nükleer anlaşma BM Güvenlik Konseyi tarafından da onaylandığının uluslararası bağlayıcılığı var. Ancak ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmadan çıkmakta ısrar ediyor. Pence de pazartesi günü İsrail meclisi Knesset'e hitabında 'felaket' diye söz ettiği anlaşmaya bundan sonra Trump yönetiminin onay vermeyeceğini belirtti.


'OLMAYAN OYUM NETANYAHU'YA'


Sputnik'in haberine göre İsrail ziyaretinde İsrail siyasetine de müdahil olan ABD Başkan Yardımcısı, siyonist rejim başbakanı Benyamin Netanyahu'nun yeniden seçilmesi gerektiğini savundu. Reuters'in ''Netanyahu'nun yeniden seçilmesini ister misiniz'' sorusunu ''Netanyahu'nun çok güçlü bir destekçisiyim, ama İsrail'de oy verme hakkım yok'' diye yanıtlayan Pence, ABD yönetiminin üzerine çalıştığı barış görüşmelerinin yeniden başlamasının ise 'Filistin tarafının masaya geri dönmesime bağlı olduğunu' savundu.


AĞLAMA DUVARI'NA ÖZEL ZİYARET


Kudüs'te Ağlama Duvarı'na giderek başında kippayla dua eden Pence'in daha önce açıklandığı gibi buraya 'resmi değil, özel ziyarette' bulunduğunun Haaretz gazetesi tarafından duyurulması İsrail'de tartışma yarattı. Ağlama Duvarı, BM kararlarına göre 1967 sınırlarının ötesinde kaldığından uluslararası toplum tarafından İsrail'e ait kabul edilmiyor.


ABD'nin Kudüs'ü 'İsrail'in başkenti' olarak tanımasına rağmen Pence'in Ağlama Duvarı'na resmi ziyarette bulunmaması, İsrail kamuoyunda bu tanımanın manasıyla ilgili tepki doğurdu. ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıstaki Ağlama Duvarı ziyareti gibi Pence'e de hiçbir İsrail lideri eşlik etmedi.


RİVLİN: PENCE BİR 'MENSCH'


Öncesinde Pence'in bir diğer önemli durağı, Yad Vashem Holocaust (Yahudi Soykırımı) Anıtı oldu. Siyonist rehim cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Pence'i ağırlarken övgü babında 'insan' anlamına gelen 'mensch' nitelemesini yaptı. Rivlin ''Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması, İsrail'in bağımsızlığının 70. yıldönümü için bir hediyedir'' dedi.