ABD Basını: Müthiş Geri Dönüş

ABD Basını: Müthiş Geri Dönüş

ABD basını, Türkiye'deki 1 Kasım genel seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde, AK Parti'nin konumunu pekiştirdiğini belirterek, "çarpıcı zafer" ve "müthiş geri dönüş" gibi ifadeler kullandı.

ABD basını, Türkiye'deki 1 Kasım genel seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde AK Parti'nin elde ettiği oy oranının tek başına iktidar için yeterli göründüğünü, iktidar partisinin konumunu pekiştirdiğini belirterek, "çarpıcı zafer" ve "müthiş geri dönüş" gibi ifadeler kullandı.

Washington Post gazetesi, AK Parti"nin 7 Haziran seçiminden sonra bugün yapılan seçimde iktidar için gerekli kesin çoğunluğu kazanmış göründüğünü bildirdi. Gazete, oyların yüzde 80'inin sayılmasından sonra AK Parti'nin yaklaşık yüzde 50 oy oranına ulaştığını ve bir kez daha tek başına hükümet kurabileceğini, sonuçların ardından AK Partililerin genel merkez önünde toplandığını yazdı.

Sonucun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına kayda değer bir siyasi darbe" olduğu değerlendirmesini yapan Washington Post, Erdoğan ve AK Parti'nin istikrar söyleminin hem milliyetçi hem de Kürt vatandaşların oylarını geri kazandığını görüldüğünü belirterek, "Sonuçlar, Kürt nüfus ağırlıklı güneydoğuda iktidar partisi için kayda değer bir gelişme olduğuna işaret ediyor" ifadesini kullandı.

"AK Parti iktidarını pekiştirdi"

Bloomberg haber ajansında yer alan haberde ise AK Parti'nin haziran ayında kaybettiği oyları geri aldığı ve 13 yıllık iktidarını pekiştirdiğinin görüldüğü belirtildi.

AK Parti'nin beklediğinden daha fazla oy aldığı vurgulanan haberde, bu sonuçların Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı ofisine daha fazla güç beklentisini artırabileceği ifade edildi.

"Çarpıcı zafer"

Associated Press haber ajansı da 1 Kasım seçimleriyle ilgili haberlerinde "İlk sonuçlar iktidar partisinin çarpıcı bir zaferle çoğunluğu geri kazandığını gösteriyor" ifadesine yer verdi.

TRT'nin seçim sonuçlarına ilişkin verilerini haberlerinde kullanan AP, AK Partililerin Ankara ve İstanbul'daki parti binaları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki evinin önünde kutlama yaptığını yazdı. Ajans, "İlk göstergeler iktidar partisinin yeniden seçime giderek girdiği kumarın karşılığını aldığına işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

WSJ ve NY Times: Müthiş geri dönüş

Wall Street Journal gazetesi, seçimlere ilişkin haberinde AK Parti'nin seçmenlerin yarısının oyunu alarak parlamentoda çoğunluğu sağladığı belirtildi.

AK Parti'nin "müthiş geri dönüşünün" Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gücünü daha da pekiştirme umutlarını artırdığı yorumu yapılan haberde, seçimde Erdoğan ve AK Parti'nin "artan güvenlik kaygılarıyla mücadele etmenin tek yolunun tek parti iktidarı olduğu yönündeki mesajlarının seçmenlerce kabul edildiğinin görüldüğü" ifadesine yer verildi.

New York Times gazetesinde de ilk sonuçlara göre, AK Parti'nin mecliste çoğunluğu sağladığı kaydedilerek, "Sonuçlar bu şekilde olursa bu müthiş bir geri dönüş olarak Türkiye'de bir dönem daha tek parti hükümetinin ve Erdoğan'ın siyasi hakimiyetinin süreceğini gösterir" denildi.

AK Parti'nin 7 Haziran'daki seçimlere göre oylarını keskin bir şekilde artırdığı vurgulanan haberde, sonuçların, Erdoğan'ın "Kürt militanlarla" mücadelede daha milliyetçi ve sert bir politikaya dönüşünü seçmenlerin onayladığı anlamına geldiği yorumu yapıldı.