ABD ataşesi sorguda!

ABD ataşesi sorguda!

ABD Büyükelçiği Ticaret Ataşeliği adına Monaj Desai'nin, İranlı firmalarla ticaret yapan işadamlarını ziyaret ederek bilgi topladığı öğrenildi.

ABD İstanbul Konsolosluğu Ticari Ataşeliği'nin İran'la ticaret yapan Türk firmalarını dedektif takip ettirip fişlediği ortaya çıktı. ABD İstanbul Konsolosluğu Ticari Ataşesi Monaj Desai, bu amaçla İstanbul'da faaliyet gösteren ve ABD ve İran'la ticaret yapan bir şirketi ziyaret ederek İranla ticaret yapmamaları konusunda uyardı. Ataşe ve beraberindekileri Esenler'deki ofisinde ağırlayan işadamı 'ABD'li yetkililer ticaretini yaptığım ürünleri kontrol etmek istedi. Amerika'dan getirdiğim ürünleri sattığımızı ancak ticari sır olduğu için bilgi veremeyeceğimi söyledim. Söylerseniz sizin için iyi olur' diyerek ticari faaliyetlerimi kısıtlamakla tehdit ettiler' dedi.

KARA LİSTEYE ALINIRSINIZ

2012 yılının Kasım ayında ürün satın alarak, İran'a transit ticaret yapıp gönderdik. Daha sonra 2013 yılının Nisan ayında, yaptığımız ticari faaliyet nedeniyle Amerikan Ticaret Ataşeliği'nden bizi aradılar, 'Malzeme almışsınız, biz bu malzemeleri gelip yerinde görmek istiyoruz dediler' şeklinde konuştu. İşadamı S.K.'ya gönderilen ziyaret mailinde 'ABD Ticaret Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Bureau of Industry and Security'nin görevleri arasında yurtdışına ihraç edilen ileri teknolojik hassas ürünlerin ihraç edildiği ülke dışına çıkıp çıkmadığını kontrol etmek bulunmaktadır' denildi.

ABD İLE DAVALIK OLDUK

İşadamı S.K. görüşmeyle ilgili olarak şunları anlattı: 'Çay ikram ettim. Çayınız çok güzelmiş, biz size iş bağlarız' gibi cümlelerle samimi bir ortam oluşturmaya çalıştılar. Özellikle ileri teknoloji ürünlerini hangi ülkeye sattığımızı sorguladılar. Satışlarımızla ilgili belgeleri görmek istediler. Sizi ilgilendirmez ticari sırlarımızı açıklayacak değiliz, karşılığınız verdiğimiz zaman, 'Söylerseniz sizin için iyi olur, Amerika'yla bir daha ticaret yapamazsınız, kara listeye alınırsınız' denildi. Bunun üzerine mecburen belgeleri kendilerine verdik. Ardından ABD'den beklediğimiz diğer ürünleri hangi ülkeye satacağımızı sordular ve ayrıldılar. Amerika'dan iki firma aracılığıyla satın aldığımız ürünler ve 500 bin dolar değerindeki para transferimiz bu ziyaretten sonra durduruldu. Ne paramızı ne de ürünleri alabildik. Şu an ABD ile davalığız'

Dışişleri: Denetleyemezler

Konuyla ilgili görüştüğümüz Dışişleri Bakanlığı ise 'Türkiye şeffaf bir ülkedir. Büyükelçilik yetkilileri ziyarette bulunabilir. Ancak firmaların ticari faaliyetlerine ilişkin denetleme yetkileri yoktur. Ataşeler görüşme talep ederek sorular sorabilir. Görüşmeyi kabul etmek ve soruları cevaplandırmak ise firmaların inisiyatifindedir' açıklaması yaptı.