ABD Askeri Şengal'de

ABD Askeri Şengal'de

Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı Korgeneral Cemal Eminki, ABD'li askerlerin Şengal'de savaş cephesinde olduğunu söyledi.

ûdaw’a konuşan cemal Eminki, Şengal’in IŞİD örgütü açısından önemli bir konuma sahip olduğunu çünkü Suriye ile Musul arasındaki takviyeleri buradan gerçekleştirdiğini belirtti.

Tarih vermeden kısa bir süre içinde Şengal’in tamamını kurtarılacağını söyleyen Korgeneral Cemal Eminki, “ Şengal’le beraber sağlam bir planla Ezidi beldeleri olan Koço ve Gıruzer nahiyesini de kurtarmamız gerekir” diye konuştu.

ABD ile hala mutabakat içinde olduklarını vurgulayan Peşmerge Güçleri Genelkurmay Başkanı, bu ülkenin askeri danışmanlarının Şengal’deki savaş cephesinde bulunduğunu ancak savaş uçaklarının Irak topraklarında da saldırılar düzenlediğini aktardı.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) üyesi Tuğgeneral Şefik Çavşin ise, Peşmerge Güçleri’nin Şengal Operasyonu’nda, başlangıçta kent merkezine girme kararı olmadığını ancak YPG savaşçılarının planı bozarak kent merkezine girdiğini belirtmişti.

KYB’li komutan YPG’yi suçladı

Tuğgeneral Şefik Çavşin, “Şengal merkezini alamamamızın başlıca sebebi YPG’li arkadaşlar. Çünkü alelacele medyaları aracılığıyla Şengal merkezine girdiklerini duyurdular” demişti.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, operasyonda önce IŞİD’in elinde bulunan ve Şengal’e komşu Beac ve Telafer ilçelerinin yolları kesilecekti.

Peşmerge Güçleri Şengal Dağı’nda YPG’nin de katıldığı planlamada bu kararı aldı ve sözkonusu yollardan takviyenin önüne geçmek için harekete geçti.

Peşmerge Güçleri yola çıkınca YPG planlama dışında Şengal’e girdi. Riskin büyümesi üzerine peşmergeler geri dönerek kent merkezine yöneldi.

ABD’liler rahatsız oldu

İsminin açıklanmasını istemeyen bir peşmerge yetkilisi, “Peşmergenin Şengal merkezine girmesi ABD güçlerini rahatsız etti. Çünkü ABD’nin bilgisi dışında bu durum meydana geldi ve hava bombardımanı o zamandan bu yana azaldı” demişti.

“Başkomutan” sıfatıyla Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin yönettiği Şengal Operasyonu, 17 Aralık’ta başlamıştı. Kürt güçleri, Sinune nahiyesi ve Zumar nahiyesinin güney cephesindeki köyler dahil, 17 -18 Aralık’ta 700 kilometrekare alanı kurtararak Şengal Dağı’na ulaşmıştı.

Musul’un Şengal ilçe merkezine güneyden Musul’a doğru Koço köyü, doğudan Telafer ilçesi, batıdan Gıruzer nahiyesi ve kuzeyden ise Şengal Dağı bağlanıyor.

48 saatten az bir sürede 700 kilometrekarelik alanda kontrolü sağlayan Peşmerge Güçleri, bir aya yakın sürdürdüğü operasyonda, ilçenin kuzeyindeki Şehidan, Haynasır ve Baroj mahallerini kontrol edebiliyor.