ABD askeri Irak'ta IŞİD'e karşı savaşıyor

ABD askeri Irak'ta IŞİD'e karşı savaşıyor

ABD askeri Irak'ta IŞİD'e karşı savaşıyor

ABD askerlerinin Irak'ta peşmerge güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı yürütülen çatışmalara katıldığı ileri sürüldü. ABD'den daha önce yapılan açıklamalarda, Amerikan askerlerinin hava saldırılarının dışında, Irak'ta herhangi bir kara çatışmasına girmedikleri ileri sürülüyordu.

Daily Beast gazetesinin Irak'ta çatışma alanındaki muhabiri Ford Sypher, Zumar'ın IŞİD'in elinden alınması için yürütülen operasyonda, ABD ve Alman askerlerinin peşmergeye yardım ettiğini söyledi. 

Ford Sypher pazartesi günü gerçekleşen olayları şu şekilde anlatıyor, "Son birkaç gün içerisinde Peşmerge güçleri Zumar çevresine doğru ilerliyordu. Çatışmalar için roketlerin ve havan bombalarının bulunduğu ağır mühimmatlar hazırlanmıştı. Kürt ve peşmerge yetkilileri bu silahları ABD ve Almanya'dan aldıklarını ifade ediyorlar. 1 Eylül sabahı güneşin doğuşuna doğru Erbil'in batısından kamyonlar ve birçok araç Zumar'a doğru harekete geçti. Çatışma oldukça şiddetli bir şekilde başladı. Çatışma ABD uçaklarının hava saldırılarıyla birlikte peşmerge güçlerinin de kara taarruzuyla başlatıldı. 

Hava saldırılarının durmasının ardından peşmerge güçlerinin ilerleyişi başladı. Peşmerge güçleri ilerleyişi sırasında IŞİD'in ciddi bir direnciyle karşılaşmadı ve önemli bir ilerleme kaydetti. Ancak kısa bir süre sonra durum değişti. IŞİD, roket ve havan toplarıyla saldırıya geçti. 

Daha sonra, bizim önümüzde ilerleyen peşmerge güçlerinin IŞİD saldırısına uğradığı ve peşmerge komutanlarından birinin iki yardımcısının öldürüldüğü kendisininse kaçabildiği haberleri geldi. 

Saat 10:00 sularında peşmerge grupları ile birlikte ilerleyişimizi durdurduk ve beklemeye başladık. Korkuyla bir peşmerge komutanına neler olduğunu sordum, bana birşey bilmediğini ancak bilgi gelmeden hareket edemeyeceğimizi söyledi. 

Açık havada peşmerge güçleriyle birlikte kapana kısılmıştık. Erbil'de bağlantılı olduğun yetkili kişilere ulaştım. Bana bizi bulunduğumuz yerden kurtarmaya çalıştıklarını ancak şu anda bunu yapamadıklarını söyledi. Daha sonra etrafımızı saran birçok Toyota aracın geldiğini gördük. Görünüşleri batılı Özel Operasyon Güçleri gibiydi. Araçların içlerine dikkatlice baktım. Üzerlerinde kim olduklarını gösteren ayırt edici bir üniforma ya da giysi yoktu ancak görünüşlerindan batılı olduklarını anladım. Bu kişilerin görünüşlerinden onların Amerikan özel operasyon birlikleri olduğunu anladım.

Bir Kürt istihbarat yetkilisinden ve peşmerge komutanından gördüğüm kişilerin Amerikalı ve Alman olduklarını teyit ettirdim. Onlar bana, evet Amerikan ve alman güçleri burada, saldırılar için bize yardım ediyorlar dedi."

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Pazartesi akşamı Daily Beast'e yaptığı açıklamada, Zumar'da ABD askerlerinin savaştığı yönündeki iddiaları yalanladı. 

Zumar'da IŞİD'e karşı savunma durumuna düşen peşmerge güçlerinin gün içerisinde birden tekrar saldırıya geçerek aynı gün bitmeden Zumar'ın kontrolünü ele geçirmesinin ABD ve Alman askerleri iddiasını güçlerdirdiği ifade ediliyor.