ABD, Afganistan´dan  Çekilmekten Vazgeçti

ABD, Afganistan´dan Çekilmekten Vazgeçti

ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki askerlerini çekme konusunda stratejik değişikliğe gittiklerini ve Amerikan askerlerinin Afganistan'da kalma sürelerini uzattığını açıkladı.

-  Beyaz Saray'da, Başkan yardımcısı Joe Biden, Savunma Bakanı Ash Carter ve Genel Kurmay Başkanı Joseph F. Dünford'u da yanına alarak bir açıklama yapan Obama, Afganistan'da bulunan 9 bin 800 askerin 2016'nın sonuna kadar ülkede kalacağını, 2016 sonunda ya da görev süresinin biteceği 2017 başında asker sayısının 5 bin 500'e indirileceğini söyledi.
Amerikan askerlerinin bir bölümünün Afgan güvenlik güçlerini eğitmeyi sürdürerek, El-Kaide ve Taliban gibi örgütlerle mücadelenin devam edeceğini belirten Obama, "Afganistan'ın bir kez daha ülkemize saldıranlara sığınma yeri olmasına izin vermeyeceğim" dedi. Afgan güçlerinin bazı kazanımlar elde ettiğini ancak ülkede güvenliği sağlamada yeteri kadar güçlü olmadığını belirten Obama, bunun yanı sıra, Taliban'ın da yeniden güçlendiğini gözlediklerini dile getirdi.
Obama, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile görüşmesinde de Gani'nin bu konuyu dile getirdiğini ve ABD 'nin desteğinin sürmesini istediğini söyledi.
Afganistan'da daha önce planlanandan daha çok sayıda asker bırakmanın barışın uzun süreye yayılabilmesi için en iyi seçenek olduğunu söyleyen Obama, ülkedeki durumun hassas olduğunu, şimdiki durumdan daha da kötüleşme tehlikesi bulunduğunu belirtti.
Obama, Amerikan askerlerinin Afganistan'ın başkenti Kabil ile Bağram, Celalabad ve Kandahar bölgelerindeki üslerde konuşlu olacağını, karadaki operasyonlara katılmadığını, bu operasyonları Afgan güvenlik güçlerinin yürüttüğünü de belirtti.
ABD Başkanı Obama, geçen yıl yaptığı açıklamada, 2016 sonuna kadar Afganistan'daki askerleri çekmeyi planladığını, yaklaşık 1000 askerin Kabil'deki ABD Büyükelçiliği'ni korumak üzere ülkede kalacağını söylemişti.