ABD Afganistan'da Sivillere Saldırdı

ABD Afganistan'da Sivillere Saldırdı

ABD'nin Afganistan'ın Nengerhar vilayetinde iki araca düzenlediği saldırıda en az 10 sivil öldü.

  Nengerhar valiliği sözcüsü Ataullah Hugyani, sözkonusu saldırının Serhorud kasabası sınırlarında gerçekleştiğini ve ölenlerin tamamının sivil olduğunu bildirdi.
Amerika'nın Afganistan'da son günlerde sivillere yönelik cinayetleri artarken bir diğer taraftan ABD ve Taliban arasında ateşkes anlaşmasına varıldığı bildiriliyor.
 
Amerikalı üst düzey bir yetkili, Afganistan'da ABD ile Taliban arasında ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.
 
Cuma günü yapılan açıklamada, "çok yakında yürürlüğe girecek" ateşkes anlaşmanın ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmesi sonucunu doğurabileceği belirtildi.
 
ABD'li yetkili, şiddetin azaltılması amacıyla yapılan 7 günlük anlaşmanın ardından 10 gün içinde tüm Afganistan'ı kapsayacak barış görüşmelerinin başlayacağını bildirdi. Anlaşmanın "çok açık " olduğu ve Afgan hükümet güçleri de dahil tüm ülkeyi kapsadığı belirtildi.
 
Yetkili ayrıca, Taliban'ın intihar saldırılarının yanı sıra füze saldırılarına da son verme taahhüdünde bulunduğunu iddia etti.  Taliban'ın anlaşmaya uyması halinde, "şiddetin azaltılması" için yapılan anlaşmayı tüm Afgan taraflarını içeren barış müzakerelerini başlatacak başka bir anlaşmanın izlemesi bekleniyor.
 
Taliban tarafı, ikinci anlaşmanın 29 Şubat'ta imzalanacağını ve Afganistan'daki taraflar arasındaki diyaloğun 10 Mart'ta başlayabileceğini söyledi. 
 
Taliban yetkilisi, ülkedeki yabancı birliklerin kademeli olarak çekilmeye başlayacağını ve sürecin 18 ay içinde aşamalı bir şekilde tamamlanacağını açıkladı.