ABD, AB ve İran Umman'da görüştü

ABD, AB ve İran Umman'da görüştü

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Umman'da bir araya geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Umman'da bir araya geldi.

Nükleer müzakereler için belirlenen son tarih olan 24 Kasım’a günler kala Umman'ın başkenti Maskat'taki bir otelde gerçekleşen üçlü görüşmede, “Uranyum zenginleştirme düzeyi, santrifüj sayısı ve yaptırımların kaldırılması” konularının ana başlıklar halinde gündeme geleceği belirtildi.

Zarif, Kerry ve Asthon arasındaki görüşmelerin İran ve BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ile 11 Kasım Salı günü yine Maskat’ta gerçekleştirilecek, müzakerelere kadar devam edeceği kaydedildi.

Daha önce de Avusturya'nın başkenti Viyana'da 14-16 Ekim tarihleri arasında bir araya gelen taraflar arasındaki görüş ayrılığı giderilememişti.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Cenevre kentinde 24 Kasım 2013 tarihinde yapılan müzakerelerde geçici anlaşmaya varılmış ve bu anlaşma uyarınca taraflar arasında 20 Temmuz'a kadar kapsamlı anlaşmaya ulaşılması öngörülmüştü. Ancak görüş ayrılıklarının giderilememesi nedeniyle müzakereler 24 Kasım'a kadar uzatılmıştı.

Müzakereler için belirlenen son tarih 24 Kasım’dan önce kapsamlı anlaşmaya varmak için çabalarını hızlandıran taraflar, müzakerelerin son tarihini tekrar uzatmayacaklarını açıklamıştı.