ABD: 15 Muhalif Grubu Destekledik, Esed'i Dize Getiremedik

ABD: 15 Muhalif Grubu Destekledik, Esed'i Dize Getiremedik

ABD'li üst düzey bir yetkili, ABD'nin Suriyeli silahlı muhalif gruplara verdiği desteğin Suriye lideri Beşşar Esad'ı ülkede politik bir geçiş için masaya oturtma konusunda yeterli olmadığını söyleyerek yürütülen programın bu açıdan başarısız olduğunu itir

ABD’li üst düzey yetkili, Washington yönetiminin Suriyeli silahlı muhalif gruplara verdiği desteğin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ı politik geçiş için masaya getirmede başarılı olamadığını açıkladı. Yetkili, ABD’nin Suriyeli 15-16 silahlı muhalif gruba yardım ettiğini, Ankara ile işbirliğinden memnun olduklarını söyledi.

Hürriyet'ten Tolga Tanış'a konuşan yetkili, buna rağmen ABD yardımları sayesinde birçok muhalif savaşçının cephede savaşmaya devam ettiğini belirterek birçok Suriyelinin de bu yüzden Suriye’yi terk etmediğini, programın bu açıdan bakınca başarılı olduğunu ifade etti. Suriyeli silahlı muhalif gruplara ABD yardımlarının Türkiye’deki merkezi haline gelen Gaziantep’te açıklamalarda bulunan yetkili, 2.5 yıldır devam eden ve 100 milyon doları bulan silah-dışı askeri yardım programıyla ilgili şunları söyledi:

İŞBİRLİĞİ MUAZZAM

Türkiye hükümeti ile çok iyi bir ilişkimiz var. İşbirlikleri muazzam. Yardım programımız büyük çaplı ve bu çapta herhangi bir programda olabilecek türden problemlerimiz oldu, ama Türkiye hükümeti her zaman bu problemleri çözmemize yardım etti. Sorunlar genelde bir ya da iki gün içinde çözüldü.

TÜRKLER BİZE KARIŞMAZ

Türkler, bizim Suriyeli muhalif liderlerle ilişkimize karışmazlar. Silah dışı askeri yardım alan muhalif grupların geçmişlerini biz inceleyip bu grupları biz seçeriz. Türkler ne satın alacağımıza karar vermede yardım ederler. Tedarikleri de (Suriye’ye) komşu ülkelerden satın alırız.

15-16 SİLAHLI GRUP VAR

Suriye’de bizden silah-dışı askeri yardım alan 15-16 muhalif grup var. Meblağ toplam 100 milyon dolara ulaştı. Ama yardım alanların listesini düzenli olarak güncelliyoruz. Muhalif gruplara silah-dışı askeri yardım sağlayan İngiltere gibi ortaklarımızla da istişare edip onlara tavsiyeler veriyoruz. Türkler, desteklediğimiz gruplar hakkındaki seçimlerimize asla itiraz etmediler.

MERKEZİ KOMUTA YOK

Silahlı Suriye muhalefeti için en büyük handikap, merkezi bir komutanlıkları yok. Bazıları uluslararası toplumun tüm muhalif kuvvetler için bir komutan belirlemesini önerdi ama biz ‘Hayır’ dedik. Bu doğal biçimde olmalı, yabancılar tarafından geliştirilmemeli. Aksi takdirde başarısızlık kaçınılmaz olur.

ATME BASKINI DEĞİŞTİRDİ

Suriye’deki silahlı gruplar arasında merkezi bir komutanlık olmadığından, gruplara yardımları sınırda ayrı ayrı dağıtıyoruz. Bunu da 6 Aralık 2013’te içi Amerikan silah-dışı askeri yardımlarıyla dolu Atme’deki Yüksek Askeri Konsey (YAK) deposunun basılmasından beri yapıyoruz. YAK daha sonra o gün kaybettiği ekipmanı geri aldı ama olay, bizi değişiklik yapmak zorunda bıraktı.

ESAD’I MASAYA GETİREMEDİK

Bu soruna askeri bir çözüm yok. Şimdiye kadar yardımlarımız Esad rejimini politik bir geçişi görüşmek için masaya getirmeye yeterli olmadı. Bu açıdan program başarılı diyemem. Ama en azından, Rusya ve İran’ın Esad rejimine verdiği desteğin yanında mütevazı bile kalsa, program savaşçıları cephede tutuyor, Suriye içinde temel hizmetleri devam ettiriyor ve Suriyelilerin büyük bölümünü Suriye içinde tutuyor. Bu açıdan başarılı bir program.