Abbas'ın Meclisi Feshetmesi Üzerine...

Abbas'ın Meclisi Feshetmesi Üzerine...

Filistinlilerin Abbas'ın darbeci ve tek yanlı girişimleri konusundaki uyarıları...

Çeşitli Filistinli gruplar, Filistin özerk Teşkilatı başkanı Mahmud Abbas'ın, Filistin yasama meclisini feshetmesine dair illegal ve kabul edilemez girişiminin sonuçları hakkında uyarıda bulundular. Filistin İslami direniş hareketi Hamas siyasi büro üyesi Musa Ebu Merzuk bu bağlamda yaptığı açıklamada Mahmut Abbas'ın tekelci girişimi ve kararının tek sonucunun kriz oluşturma olduğunu söyledi.

Mahmut Abbas eski tehditlerini gerçekleştirip Filistin parlamentosunun feshedilmesi emrini verirken  çeşitli taraflar ve gruplar bu olayın Filistin durumu üzerindeki sonuçları hakkında uyarıda bulundular.   Filistin halkı milli vahdet hükümetinin kurulmasına çalıştıkları bir sırada,  Mahmud Abbas böyle tek yanlı ve ihtilaflara sebep olan girişimde bulunuyor.  Halbuki Mahmut Abbas'ın Filistin Özerk Teşkilatı başkanlık süresi çoktan bitmiştir ve kendisi Filistinlilerin  milli anlaşmaları uyarınca Filistin özerk Teşkilatı Başkanlığı,  milli Şura ve yasama meclisi  seçimlerini eş zamanlı düzenlemeye çalışması gerekirken,  illegal, seçici ve siyasi çoğulculuğu  ihlal eden bir girişimle,  Filistin siyaset alanında kendi yasadışı sulta alanını  genişletmek hedefi ile Filistinli demokratik kurumları ortadan kaldırmaya çalışıyor.
Filistin parlamentosunu feshetmeye dayalı Filistin özerk Teşkilatı başkanının son kararına tepki olarak Hamas liderlerinden Muşir Mısri  yaptığı açıklamada Abbas'ın başkanlık döneminin bittiğini ve hiçbir yetkiye sahip olmadığına işaretle,  Filistin yasama meclisi ile ilgili aldığı kararı hiçe saydıklarını belirtip Fetih hareketinin Filistin'de azınlık toplumun temsilcisi olduğu gerçeğini şimdiye kadar kabul etmediğini belirtti.
Filistin yasama meclisi 132 sandalyeye sahiptir, bunlardan 76’sı Hamas'a, 43 sandalye Mahmut Abbas’a bağlı Fethi hareketine  ve diğer 13 sandalye ise Filistinli diğer gruplar ve partilere aittir.  Filistin Anayasası uyarınca meclis seçimleri 4 yılda bir düzenlenmesi gerekiyor fakat en son meclis seçimleri 2006 yılında düzenlendi.  Meclisin Oturumları, Hamas'ın Gazze şeridini kontrolü ardından 2007 yılında  durduruldu.  Daha sonra meclis yetkileri özerk teşkilat tarafından tek yanlı ve yasadışı değişikliklerle Mahmut Abbas’a devredildi.
Filistin yasama meclisinin özerk teşkilat tarafından feshedilmesi, teşkilatın Başına buyruk girişimlerinin devamı çerçevesinde,  Filistin'in iç gelişmelerinde tehlikeli sonuçları vardır.
Mevcut şartlarda Filistin özerk Teşkilatı başkanı Mahmud Abbas Filistin'de iktidarı tamamen ele geçirme  ve uzlaşmacı siyasetlerini ilerletme çalışmalarına paralel olarak,  dinamik direniş akımlarını yok etmeye,  Batı Yaka'da direniş mücadelecileri tutuklamaya ve Gazze kuşatmasında korsan rejim politikalarına eşlik etmeyi her zaman çalışma programında gerçekleştirmeye özen göstermiştir;  tabii ki bu konu her zaman Filistinlilerin yoğun eleştiri ve itirazlarını beraberinde getirmiştir.
Genel olarak Filistin yasama meclisinin feshetme kararı Filistin siyasi düzenini dağılma tehlikesi ile karşı karşıya bırakan yasadışı ve siyasi bir karardır.   Filistin milleti mevcut olan kritik dönemde ve yaşanan hassas siyasi denklemler ve de Filistin halkının Kudüs, Batı yaka ve Gazze'deki cesur eylemleri ile uygun bir kararın alınmasını beklerken Abbas'ın bu bağlamda aldığı karar siyasi bir şok etkisi yarattı.
Filistin halkının çeşitli kesimleri karşı karşıya kaldıkları tehlike ve sorunlarla mücadelenin milli bir görev olduğunu düşünüyorlar;  tabi ki bu da vahdet, milli çıkarlara öncelik tanımak, mücadele yolu ile İşgalciliği kınamak ve halkçı destek ve direnişle gerçekleşir.
Filistinlilerin Abbas'ın,  başta Trump tarafından dikte edilen Asrın Anlaşması siyasetleri çerçevesinde gerçekleşen tefrikacı girişimlerine karşı tepkisi,  Filistin halkının   ihanet kokan her türlü harekete karşı duyarlı ve bilinçli olduklarını gösteriyor.  Bu yüzden  Mahmut Abbas'ın darbeye benzer bu girişimi tüm Filistin halkının kınamasını beraberinde getirdi. 
Filistin halkı temel ihtilaflarının siyonist düşmanla olması ,  siyasi rekabetler ve Parti çıkarlarının Filistinli taraflar arasında düşmanlığa sebep olmaması  gerektiğini,  zira bu  durumdan sadece siyonist rejimin çıkar sağladığını ve bu ihtilafların cezasını ise   sadece Filistin halkının ödeyeceğine  inanıyorlar.

Gazze'deki Filistinli gruplar, Filistin Anayasa Mahkemesinin, meclisi feshetme kararının yansımalarına karşı uyararak, bunun "bölünmeyi derinleştireceği" değerlendirmesinde bulundu. 

İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Musab el-Bureym, Filistin meclisinin feshedilmesini, "tek taraflı" ve "yıkıcı" bir adım şeklinde nitelendirerek, kararı reddettiklerini belirtti.

Bu kararın iç bölünmeyi derinleştirme yönündeki etkilerine karşı uyarıda bulunan Bureym, "İşgalle mücadele edebilmek için uyum ve ortaklık temelinde ulusal birliğin sağlanması gerekiyor." dedi.

- "Uzlaşıya odaklanın" çağrısı

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Filistin Anayasa Mahkemesinin, meclisi feshetmesini, "uzlaşı çabalarının önünde yeni engeller yaratacak siyasi bir karar" olarak nitelendirdi.

Açıklamada, "Bu karar, bölünmeyi derinleştirmeye ve iç durumu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirmeye kapı aralayacak." ifadeleri kullanıldı.

Fesih kararının durdurulması çağrısında bulunulan açıklamada ayrıca, tüm uzlaşı anlaşmalarının uygulanmasına odaklanma ve bütün kesimleri kapsayan demokratik seçimlere hazırlanma çağrısı yapıldı. 

Filistin Ulusal Girişim Hareketi de Filistin halkı tarafından seçilen meclisin feshedilme kararının uygulanması halinde, "Filistin sahasında mevcut bölünmenin derinleşmesine ve genişlemesine" yol açacağı ve "ulusal uzlaşının sağlanması ihtimalini zorlaştıracağı" uyarısında bulundu.

"Abbas yönetimini sağlamlaştırmayı hedefliyor"

Hamas yetkililerinden Filistin Yasama Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed Bahr da Filistin Anayasa Mahkemesinin, Filistin meclisini feshetme kararını, "yasa dışı" şeklinde nitelendirerek bu kararın, Abbas'ın tek başına yönetimini sağlamlaştırmayı hedeflediğini belirtti. 

Bahr, Gazze'deki parlamento binasında düzenlediği basın açıklamasında, anayasanın ikinci maddesinde belirtildiği üzere, güçler ayrılığı ilkesine dayanarak Filistin Devlet Başkanı Abbas dahil hiçbir otoritenin Filistin meclisini feshedemeyeceğini aktardı. 

Abbas'ın görev süresinin 9 Ocak 2009'da fiilen dolduğunu hatırlatan Bahr, şöyle devam etti:

"Abbas, Filistin meselesini tasfiye etmek için ABD Başkanı Donald Trump'ın planlarını uygulamayı, işgal güçleriyle müzakerelerin yeniden başlamasını özellikle Gazze'deki liderler ve direnişe zarar vermek için güvenlik koordinasyonunun artırılmasını, Filistinli gruplar arasındaki bölünmenin derinleşmesi ve uzlaşının aksamasını, Gazze Şeridi'ni izole etmeyi istiyor." 

Bahr, Filistin Yasama Konseyinin görevine devam edeceğini ve gelecek çarşamba "yasa dışı" bu kararın yansımalarını tartışmak için toplanacağını kaydetti. 

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dün Ramallah'ta katıldığı bir toplantıda yaptığı konuşmada, İsrail'le yapılan anlaşmaları gözden geçireceklerini söylemişti. Abbas, Filistin Anayasa Mahkemesinin, Filistin meclisini feshettiğini açıklamış ve 6 ay içinde seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu. 

Filistin genelinde 2006'da ilk defa yapılan seçimlerde, 132 sandalyelik Filistin meclisinin 76 sandalyesini Hamas kazanırken, Filistin yönetimini elinde bulunduran Fetih Hareketi sadece 43 sandalyede kalmıştı. 

Filistin anayasasına göre, her 4 yılda bir ülke genelinde genel seçimlerin yapılması gerekiyor. Ancak, Filistin'de ilk defa 2006'da genel seçimlere gidildi.

 

parstoday-haberkudus