Abbas, Sisi ile Görüştü

Abbas, Sisi ile Görüştü

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüştü.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, yarın düzenlenecek Arap Birliği Dışişleri Bakanları olağanüstü toplantısına katılmak için Kahire'ye gelen Abbas'ın, Sisi'yle Filistin meselesinin çözüme kavuşturulması yönündeki çalışmaları ele aldığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne katılma talebinin de görüşüldüğü kaydedildi.

Bu arada Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, Filistin yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne ilişkin yürüttüğü stratejiyi görüştü.

Ureykat, görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Arabi ile yaptığımız görüşmede, İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarına ve 1968'den bu yana yapılan yerleşim birimlerine ilişkin kapsamlı birer dosya hazırlanması için Arap Birliği'nin her türlü yasal imkanı sağlamasının yanı sıra Filistinlileri koruyacak bir sistemin oluşturulması için BM Genel Sekreteri'ne sunulan talebin takibi ele alındı."

Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed bin Hilli de Kahire'deki genel merkezde Moritanya Dışişleri Bakanı Ahmed Veled Tekdi başkanlığında düzenlenecek olağanüstü toplantıda, Filistin meselesinin yanı sıra ulusal Arap güvenliğini koruma ve terörle mücadeleye yönelik alınan kararın masaya yatırılacağını aktardı.

BM Güvenlik Konseyi'nde 31 Aralık'ta yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiş, İngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Şili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın evet oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy sağlanamamıştı.

Filistin Devlet Başkanı Abbas, söz konusu karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından, arasında Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaşması Roma Sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılma talebini imzalamıştı.

 

(AA)