AB Rus gazına bağımlılığı azaltmanın yolunu arıyor

AB Rus gazına bağımlılığı azaltmanın yolunu arıyor

Rus gazının Avrupa’ya iletilmesi açısından büyük önem taşıyan Ukrayna da yeni planları masaya yatırmaya hazır olduğunu kaydetti. Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, gaz fiyatlarından dolayı Moskova’yı suçladı: “Gaz fiyatı piyasa tabanında olmalı; son günle

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan Kırım krizinde taraf olan Avrupa Birliği (AB), Moskova ile ilişkilerinde yeni yol arıyor. Doğalgaz ithalatının yüzde 30’unu Rusya’dan yapan AB, bu oranı düşürmek için düğmeye bastı. Bu kapsamda AB devlet ve hükumet başkanları, iki günlük zirvede Rusya’ya ilave yaptırımlar masaya yatıracak.

Avrupa Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Kiev yönetimiyle daha yakın çalışacakları mesajını verdi: “Ukrayna, Avrupa Enerji Topluluğu’nun bir parçası ve Ukrayna’nın başkanlık dönemindeyiz. Üyelikten dolayı da bizim iç pazarımızın bir parçası.”

Rus gazının Avrupa’ya iletilmesi açısından büyük önem taşıyan Ukrayna da yeni planları masaya yatırmaya hazır olduğunu kaydetti. Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, gaz fiyatlarından dolayı Moskova’yı suçladı: “Gaz fiyatı piyasa tabanında olmalı; son günlerde olduğu gibi siyasi güdümlü olmamalı. Şu anda Ukrayna’nın Gazprom ile olan gaz fiyatları siyasi olaylardan etkileniyor.”

AB’nin Rusya’dan doğalgaz ithalini durdurması halinde Rusya’nın yıllık 70 milyar Dolar’lık gelirden mahrum kalacağı belirtiliyor.

Bu arada Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA), son gelişmeler üzerine Rusya ile olan serbest ticaret anlaşması görüşmelerini askıya aldı.