AB 'den Netanyahuyu Şok Eden Açıklama

AB 'den Netanyahuyu Şok Eden Açıklama

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı kararına destek toplamak için 22 yıl sonra bir ilke imza atan ve AB dışişleri bakanlarıyla görüşen Başbakan Netanyahu aradığını bulamadı.

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığı kararına destek toplamak için 22 yıl sonra bir ilke imza atan ve AB dışişleri bakanlarıyla görüşen Netanyahu aradığını bulamadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Mogherini, iki devletli çözümün gerekliliğine vurgu yaptı.

AB'ye 22 yıldan sonra ilk defa başbakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiren İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun dışişleri bakanlarıyla görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, "Netanyahu bu beklentilerini başka ülkeler için koruyabilir. AB bu yönde adım atmayacaktır" ifadesini kullandı.

Mogherini, 28 AB üyesinin dışişleri bakanının Netanyahu'ya 'açık bir mesaj' aktardığını belirterek, "Netanyahu, AB'de Kudüs'ün iki devletin de başkenti olmasını sağlayacak, iki devletli çözüm konusunda tam bir birlik olduğunun farkına vardı" diye konuştu. AB kaynaklarından edinilen bilgiye göre toplantı sırasında AB dışişleri bakanları, ABD'nin Kudüs'ü başkent ilan eden kararına tepki göstererek büyükelçiliklerin Kudüs'e taşınmayacağını teyit etti.

İSVEÇ: AB ÜLKELERİ BUNU YAPMAZ

Nitekim İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, muhabirlere verdiği demeçte "Bir AB ülkesinin bunu yapacağını düşünmüyorum" dedi.

ÇEKYA: FİLİSTİN DEVLETİ HAKKINDA DA KONUŞMAMIZ GEREKİYOR

Çekya Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek de "Korkarım Trump'ın kararı işe yaramayacak. Tek taraflı bir çözümle gerginliğin dindirilmesi mümkün değil. İsrail devleti hakkında konuşuyoruz ama bir Filistin devleti hakkında da konuşmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

JUNCKER'LE GÖRÜŞME İPTAL: SEBEP 'KÖTÜ HAVA KOŞULLARI'

Bu arada Netanyahu'nun AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'le görüşmesi iptal oldu. Görüşmenin iptal nedeni ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı ancak AB yetkilileri, İsrail heyetinin olumsuz hava koşullarını gerekçe gösterdiğini belirtti.


Kaynak : Sputnik