Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

89 başörtülü aday ve bir eylem çağrısı

Siyasi partiler 12 Haziran seçimleri için toplamda 553 kadın aday gösterdi. AK Parti 1, MHP 1 başörtülü aday gösterirken, HAS Parti 30, SP 30, BBP ise 27 başörtülü adaya listesinde yer verdi. Yani kadın adayların 89"u başörtülü. Bu da kadın adayların %15"inin başörtülü olduğunu gösteriyor..
Kadınların %60"ı başörtülü aslında. Hani yasak kalksa bu oran %75"e çıkar.. Fanatik CHP"liler ve birtakım laikçiler dışında bu ülke halkının kadınlarının %75"i, din ya da gelenek olarak başını örter, çocuklar dışında. Ama bu ülkede hâlâ başörtülü kadın aday sorun.. Başörtülü aday rejim sorunu oluyor.. Parti kapatma gerekçesi sayılıyor..
Kadın adayların biri dışında kazanma şansı yok gibi.. Aslında kadın aday sayısı artabilir.. Ay sonuna kadar listelerde oynama yapmak mümkün.. Bu durumda aday sayısı olumlu yönde değişebilir..
Meclis"e giremeseler de kadın adaylar meydanlarda olacak..
Madem Altan Tan aday gösteriliyor, BDP niye başörtülü kadın aday göstermedi?.. Madem itaatsizlik eylemi yapıyorlar, al sana en baba itaatsizlik eylemi. Cami-namaz eyleminden daha kışkırtıcı..
Hani Kürt kadınların çoğunluğu genelde başörtülüdür..
Var mı kadın adaylarınızdan biri, seçilirse, kürsüye başörtüsü ile çıksın.. Dili ile kıyafeti ile gelsin meclise.. Yani kürsüde eylem yapacaksa. Yoksa giyer döpiyesini gelir.. Çık ortalığı karıştır diyen yok da.. Her konuda bir şey der ve yaparken BDP"nin başörtüsünü es geçmesi manidar değil mi?
MHP"li aday seçilirse, o da kürsüye çıkarken, daha önce olduğu gibi başını açarsa yazık eder kendine..
AK Parti aday gösterdi ama, sembolik, "durduğum yer belli olsun ama, bugün için bunun kavgasını verecek durumda değilim" der gibi..
Meclis"e girsinler ya da girmesinler, hemen hemen birçok ilde başörtülü hanımlar meydanlarda olacaklar.. Her başörtülü aday, CHP"ye protestonun canlı bir sembolü gibidir..
CHP afişlere çıkardığı başörtülü kadınları listesine koymaya cesaret edemedi. Çünki rejimin tarassut kulesinde oturan bir adam hâlâ yerinde oturmuş bekliyor..
Laikçi refleksin, militarist ve jakoben hukukçuların dayatması altında bu yasama döneminde de başörtülü aday sorunu devam ediyor..
Bana kalırsa, bir sonraki dönem, Anayasa değişikliğinden sonra iktidara gelecek parti mutlaka, seçilecek yerden bir başörtülü aday göstermeli.. Kimsenin bir bahanesi ve mazereti de kalmayacak. O zamana kadar Abdurrahman Yalçınkaya diye biri de kalmayacak o makamda..
Bu görev için en iyi aday Merve Kavakçı bana göre..
Kavakçı"nın meclise girmesini engelleyenlerden hemen hemen kimse kalmadı mecliste, bu seçimle birlikte.. DSP de silindi, gitti. Merve Kavakçı"ya mecliste yemin ettirmeseler de onun ruhu meclis koridorlarında hâlâ dolaşıyor..
Haydi hanımlar meydanlara. Bu seçim başörtülü kadınların özgürlük taleplerinin meydanlarda yankılandığı bir seçim olmalı..
Her meydanda başörtülü kadınlar olmalı. Hangi parti olursa olsun..
CHP"nin yerini biliyoruz da, MHP"nin durumu çok daha ilginç.. Hem Ergenekoncuları, Balyozcuları, hem Psikolojik Harp uzmanlarını alıyor kadrosuna, hem de başörtülüleri.. MHP başörtülüleri vitrin dekoru, Ergenekoncuları bela savmak için nazar boncuğu gibi mi listesine koyuyor aceba?.. Hangi konuda samimiler? Dışarıdan bakınca insan ister istemez "bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu" diyeceği geliyor.. Bu çelişkinin bir açıklaması olmalı..
Bu kişiler de kendilerinin yerini bir kez daha sorgulamalı.. MHP"ye oy vereceklerin bu çelişkiyi nasıl gördüklerini de merak ediyorum doğrusu..
Başörtülü adaylar, yerel basında, televizyonlarda, meydanlarda, dernek ziyaretlerinde, vel hasıl her yerde tüm adaylara başörtüsü konusundaki tavırlarını sormalı, ses ve görüntülerini kaydedip bunları tivitlemeli.. Sosyal mediaya yüklemeli ki, yarın Ankara"ya gidince "meydanda doğru söyler, meclise gider şaşırır" hesabı olmasın..
Haydi hanımlar meydanlara.. Size meydanları yasaklamaya çalışanları siz evlerine hapsedin. Sokağa bile çıkamasınlar.. Başı açık hanım adaylara sorun bakalım, hemcinslerine bu yasaklar uygulanırken, onların vicdanları hiç sızlamıyor mu? Eğer seçilirlerse, inanmasalar bile, başlarını örtüp, hukuk dışı, ilkel bir tabuyu ayaklar altına almak için kürsüye öyle çıkacak bir cesareti kendilerinde görüyorlar mı, bu konuda söz verebiliyorlar mı? En azından bu konuda size bir şeyler söylemeliler.. Örtüneni seçilince açıyor ama, siz yine de sorun, bu konu bir mıh gibi akıllarına çakılsın.
Selâm ve dua ile.
 
akit

Bu yazı toplam 1654 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar