87 Yaşındaki Yahudi Müslüman Oldu

87 Yaşındaki Yahudi Müslüman Oldu

Batıda Holokost olarak bilinen ve NAZİ Almanyası’nın 1930 ila 40 tarihleri arasında Yahudilere karşı uyguladığı soykırımdan sağ kurtulan 87 yaşındaki Yahudi Sal van Coeverden, Hollanda’da Müslüman oldu.

Batıda Holokost olarak bilinen ve NAZİ Almanyası'nın 1930 ila 40 tarihleri arasında Yahudilere karşı uyguladığı soykırımdan sağ kurtulan 87 yaşındaki Yahudi Sal van Coeverden, Hollanda'da Sultanahmet Camisi'nde Müslüman oldu.


Haber geçtiğimiz gün duyuldu ve büyük yankı uyandırdı. Yaşından ve hastalığından dolayı tekerlekli sandalyeye mahkum olan Coeverden, yapılan bir törende Kelime-i Şahadet getirdi ve Müslüman oldu.


İSRAİL MEDYASINDA DA GENİŞ YER BULDU


Nazi Soykırımından sağ kurtulan bir Yahudi'nin Müslüman olduğuna dair görüntüler İsrail medyasında da geniş yer buldu. İsrail medyası olaya şüphe ile yaklaşılması gerektiğini savundu.


Bir kısım Yahudi kaynaklar, Holokost sırasında bölgedeki Yahudilerin yüzde 75'inin yok edildiğini, kalanların ise İsrail'e kaçtığını savundu. Bu nedenle Van Coeverden'in iddia edildiği gibi Yahudi Soykırımından sağ çıkan biri olmadığı düşüncesi bu haber kaynaklar arasında kabul görüyor.


Bir kısım İsrail kaynakları ise Van Coeverden'in iddia edildiği gibi Yahudi Soykırımından sağ kurtulduğunu kabul ediyor. Fakat kendisinin uzun zamandır yalnızlık çekmesinden dolayı psikolojik sorunlar yaşadığını ve bu kararı bundan almış olabileceği savunuluyor.


BAKIMINA YARDIM EDEN BİR MÜSLÜMANDAN ETKİLENDİ


Araştırmacı gazeteci ve NIW Hollanda Yahudisinin haftalık yazı işleri müdürü Esther Voet, konu ile ilgili; "Sal van Coeverden, uzun zamandır yalnız ve bakıma muhtaçtı. Bildiğimiz kadarıyla kendisinin bakımına yardım eden bir Müslümandan etkilendi." dedi.


İsrael National News'in haberine göre Sultahmet Camisi'nde bir Yahudi'nin Müslüman olması vakası ilk kez olmuyor. 2013 yılında cami, çoğunluğu gözlemci Yahudi ailelerden gelen Bnei Akiva Yahudi Siyonist gençlik hareketinin 25 yaşındaki eski danışmanlarından biri olan Yair van der Roer'in Müslüman olmasına şahit olmuştu.


 


 


Kaynak : Risale Haber