700 İlaca Verilen İzin İptal Edildi

700 İlaca Verilen İzin İptal Edildi

AB tarafından, ilaçlar hakkında yapılan bilimsel araştırmaların sahte olduğu belirlendiğinden 700 ilaç için verilen izin iptal edildi

Avrupa piyasasında satışa çıkarılan, 'Generika' adı verilen taklit türden 700 ilacın satış izinleri, bu ilaçlar hakkındaki araştırma ve sonuçlarının geçen yılın sonundan itibaren sahte oldukları bilinmesine rağmen, AB Komisyonu tarafından ancak şimdi yasaklandı. Avrupa Tıbbi İlaç Ajansı EMA'nın tavsiyesi ile yasaklanan ilaçların tesbiti için yaklaşık bin kadar izin gözden geçirildi.

Sözkonusu ilaçlar hakkında hazırlanan sahte raporların Hindistan İlaç holdingi GVK tarafından düzenlendiği, Fransız Tıbbi İlaç Güvenliği Kurumu ANSM'nin Haydarabad'da yaptığı incelemeler sonucu büyük noksanlıklar tesbit edildiği bildirildi. Yapılan incelemede bilimsel araştırmalar sırasında elektrokardiogram sonuçlarının manipule edildiği belirlendi.

AB Komisyon kararına göre izinleri iptal edilen bu ilaçlar, 21 Ağustos'tan itibaren satılmayacak. Almanya Federal Tıbbi İlaç ve Ürünler Dairesi BfArM, bu ilaçlardan 50'sinin Almanya'da yasaklandığını, daha önce yapılan incelemelerde bu tür 80 ilacın satışlarının geçici olarak durdurulduğunu bildirdi. BfArM, izinleri iptal edilen ilaçların sağlık bakımından tehlikeli olduklarına dair herhangi bir bilgi bulunmadığını, bu ilaçlardan kullanıp da şüpheye düşen hastaların doktorları ya da eczacıları ile görüşmeleri gerektiğini belirtti. Ayrıca yasaklar nedeniyle, benzer başka ilaçlar bulunduğundan herhangi bir darlık çekilmeyeceği kaydedildi.