7 YIL SONRA İRAN'A BÜYÜKELÇİ

7 YIL SONRA İRAN'A BÜYÜKELÇİ

Fas Kralı 6. Muhammed, Batı Sahra sorununda rol oynayanların çoğunlukta olduğu 66 ülkeye yeni büyükelçi atadı

as Kralı 6. Muhammed'in, Batı Sahra sorununda rol oynayanların çoğunlukta olduğu 66 ülkeye yeni büyükelçi atadığı bildirildi.
Fas Haber Ajansı MAP'ın haberine göre, aralarında Türkiye, İran, ABD, Cezayir, Tunus, İsveç, Litvanya, İrlanda, Şili, Letonya ve Danimarka'nın da bulunduğu 66 ülkeye büyükelçi atandı. Atanan büyükelçilerden 14'ünün kadın olduğu belirtildi.
Fas diplomasisinde Batı Sahra'yla ilgili önemli bir yer işgal eden Washington Büyükelçiliği görevine, Kral 6. Muhammed'in akrabası Lilecmale el-Alevi getirildi.
Stockholm ve Riga büyükelçiliğine tanınmış hukukçulardan Emine Buayyaş, Kopenhag ve Vilnius büyükelçiliğine de hukukçu Hatice er-Ruveysi atandı. Polisario Cephesi, bu ülkelerde yoğun faaliyet gösteriyor.

Batı Sahra sorununda Fas'a destek veren sivil toplum kuruluşlarından Fas Batı Sahra Derneği Sözcüsü hukukçu Hasan Mihravi Dublin'e, İstiklal Partisi yöneticilerinden Hasan Abdulhalık Cezayir'e, hukukçu ve akademisyen Kenze el-Gali de Santiago'ya atanırken, eski İnsan Hakları Danışma Kurulu Başkanı Ahmed Harezni ise ihtiyaç olduğu durumlarda tüm ülkelerde ve uluslararası teşkilatlarda büyükelçilik yapmak üzere görevlendirildi.
7 YIL SONRA İRAN'A BÜYÜKELÇİ
Ülkesinin yeni büyükelçilerini kabul eden Kral 6. Muhammed'in, 2009 yılında diplomatik ilişkilerini kestiği İran'a 7 sene aradan sonra Hasan Hami'yi büyükelçi olarak atadığı bildirilmişti.
Rabat yönetimi, "Fas'ın aleyhine tutum sergilediği ve din işlerine karıştığı" gerekçesiyle Mart 2009'da Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti. Fas Dışişleri Bakanlığı, İran'ı, "ülkenin temel kimliğini değiştirmeye çalışmak ve devletin desteklediği Sünni Maliki mezhebini zayıflatmaya çalışmakla" suçlamıştı.
İran ise karşılıklı olarak kesilen diplomatik ilişkilerden sonra Ocak 2015'te Fas'a büyükelçi atayarak diplomatik ilişkilerini tekrar başlatmıştı.
BATI SAHRA SORUNU
Fas'ın 1975 yılında eski İspanyol sömürgesi Batı Sahra'yı topraklarına katmasının ardından, Cezayir'in destek verdiği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi ve Fas yönetimi arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Fas, bölgenin kendi egemenliğinde kalması gerektiğini savunurken, Polisario Cephesi, Batı Sahra'nın bağımsız devlet olduğunu ileri sürüyor.
Polisario Cephesi, 1991 yılında Birleşmiş Milletler'in (BM) ara buluculuğunda varılan ateşkes anlaşmasına kadar Fas güvenlik güçlerine karşı silahlı mücadele yürütüyordu. Ateşkes anlaşmasından bu yana Batı Sahra'nın statüsüyle ilgili görüşmeler başarıya ulaşamadı.
AA