6 yıl sonra yeniden Davos

6 yıl sonra yeniden Davos

“Yeni Küresel Şartlar” başlığıyla yapılacak “Dünya Ekonomik Forumu”na Türkiye, 2009’dan bu yana ilk kez Başbakan düzeyinde katılıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün "Türkiye’nin G-20 Vizyonu" toplantısında konuşacak.

İsviçre’nin Davos kasabasında 21-24 Ocak tarihleri arasında yapılacak Dünya Ekonomik Forumu bu yıl 40 devlet başkanı ve başbakan ile 2 bin 500'ü aşkın katılımcıyı ağırlıyor.

Türkiye, 2009’dan bu yana ilk kez Başbakan düzeyinde toplantılara katılacak.

Dünya Ekonomik Forumu'nda Davutoğlu’na Ali Babacan, Volkan Bozkır, Mehmet Şimşek ve Taner Yıldız eşlik edecek.

Türkiye'nin gündemi G-20

Türkiye’nin Davos gündeminde ise G-20 toplantısı var. Türkiye Aralık ayında G-20'nin dönem başkanlığını devraldı. Kasım ayındaki G-20 zirvesi de Antalya’da yapılacak. Başbakan Davutoğlu da bugün Davos'ta “Türkiye’nin G-20 Vizyonu” başlıklı toplantıda tek konuşmacı olacak.

Dünya Ekonomik Forumu Yönetim Komitesi Üyesi Helena Laurent toplantı öncesinde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada "Bu yıl G-20 toplantısının Türkiye'de düzenleniyor olması ve Davos'a, Türkiye'den Başbakan'ın katılıyor olması önemli. Türkiye'den Dünya Ekonomik Forumu için Davos'a bu yıl geniş çaplı bir katılım olacak. Türkiye ile yakın temas halindeyiz." demişti.

Davos’ta G-20’nin iş dünyası ayağını temsil eden B-20’nin Türkiye kolu da TOBB ile birlikte iki organizasyona imza atacak.

22 Ocak’ta gerçekleşecek “G-20 Gündeminin Geliştirilmesi” oturumuna Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katılacak. Oturumun diğer konuşmacıları ise Coca-Cola CEO’su Muhtar Kent, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria.  23 Ocak’ta ise TOBB’un evsahipliğinde  Başbakan Ahmet Davutoğlu onuruna verilecek resepsiyonda Davos’ta bulunan CEO’lar ve uluslararası kuruluşların temsilcileri biraraya gelecek. B-20 Türkiye çalışmaları anlatılacak.

Erdoğan'dan sonra ilk

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başbakanlığı döneminde, Ocak 2009′da, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile katıldıkları "Gazze Ortadoğu'da Barış Modeli'' oturumunda Peres'in eleştirilerini yanıtlarken, panel yöneticisinin sürenin bittiğini söylerek konuşmasını kesmesi üzerine tepki göstermişti.

"Davos benim için bitmiştir. Daha da Davos'a gelmem" diyerek salonu terk eden Erdoğan'ın "one minute" sözüyle yaptığı çıkış yakın tarihe geçmişti.

Bu yılın konusu yeni küresel şartlar

Davos'un bu yılki teması ise “Yeni Küresel Şartlar”. 280’i aşan oturumda bu çerçevede iklim değişikliği, ebola salgını, ekonomik büyüme ve güvenlik sorunları ele alınacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Irak Başbakanı Haydar İbadi, Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga, Çin Başbakanı Li Keqiang, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Tunus Cumhurbaşkanı Beji Caid Essebsi ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de katılımcılar arasında. Dünya Ekonomik Forumu cumartesi sona erecek. 

Afrika için yürüyecekler

Davos'un gündeminde bu yıl Afrika'daki sorunlara dikkat çekmek için de bir girişim var. Birçok Afrika ülkesinde çocukların okula gitmek için en az 6 kilometre yürümesi gerektiği gerçeği üzerine İsviçre Bankası UBS,  Dünya Ekonomik Forumu ile bir çalışma yürütecek. İsteyen katılımcılara bir adımölçer verilecek ve yürüdükleri her 6 kilometre için de Afrika'da bir çocuğa bisiklet temin edilecek. Afrikalı çocukların bisiklet yardımıyla okula gidiş sürelerinin yüzde 75 azalması bekleniyor.

İlk davet 1974'te

Dünya Ekonomik Forumu 1971 yılında, Cenevre Üniversitesi'nde işletme profesörü Klaus Schwab tarafından kuruldu. Amaç, uluslararası anlaşmazlıkları çözmek için bir platform oluşturmaktı. Siyasi liderler foruma ilk kez 1974 yılında davet edildi.

Dünya Ekonomik Forumu, önde gelen işadamları ve siyasetçileri bir araya getirerek küresel sorunların tartışıldığı bir zirve haline geldi.

Forum, konferansların yanı sıra araştırma raporları da yayınlıyor.