'57 ilde soruşturma var'

'57 ilde soruşturma var'

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, casusluk ve yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili 57 ilde soruşturma yürütüldüğünü söyledi. Bin 979 kişi hakkında savcılığa suç duyurusu olduğunu vurgulayan Âlâ, "200'den fazla kişi hakkında ihraç talebi var" dedi.

çişleri Bakanı Efkan Âlâ katıldığı bir televizyon programında, casusluk ve yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili İstanbul merkezli yürütülen ve salı sabahı başlatılan operasyonun 22 Temmuz'daki operasyonun devamı olup olmadığına dair soruyu cevapladı.
"Bu saldırılar suç işlenmeden yapılabilecek saldırılar değil. Bu, bir suç işlendiği gösteriyor, tabii bertaraf edilince. Ondan sonra idari soruşturmalar, adli soruşturmalar, bu nasıl oldu, ne oldu, niye oldu soruşturmaları devlet refleksi olarak zaten yapılır, yapıldı. O dönemden itibaren usulsüz dinlemeler, kararlar, faaliyetler, suç olanlar, olmayanlar tespit edildi, ediliyor ve süreç işliyor. İdari yönden tespit edilenlere idari cezalar veriliyor, adli olarak tespit edilenlere adli cezalar veriliyor. Soruşturmalar yürütülüyor, sorgulamalar yapılıyor. O dönem bütün bu suç uydurma, suç oluşturma, devlet içerisine çöreklenmiş bir şebeke, bir paralel yapı, kendi amaçlarına, kendi amaçlarının da daha sonra bunlar çıkacaktır, kimlerle, hangi şekilde bu amaçlar ortaya konmuş, kimin amaçlarına hizmet ediyor, kimlerle ilişki içerisinde bu kurgular yapılmış? Bunların hepsi devlet mekanizması içerisinde Savcılarca, müfettişlerce sorgulanıyor, bulgular elde edildikçe gereği yapılıyor."
'Bir şey gizli kalmaz'
Yasa dışı dinlemelerin kapsamının çok büyük olduğunu ve operasyonların süreceğini söyleyen Âlâ, "Devlete karşı, ulusal güvenliğimize karşı, milli menfaatlere karşı işlenen suçu kimse örtbas edemez, kimsenin gücü buna yetmez. Bakınız ulusal güvenlikten bahsediyoruz. Telefonları, ofisi dinleniyor Başbakan'ın. Nerelere servis ediliyor? Daha onlar da çıkacak. Bu memlekette bir şey gizli kalmaz. Bunların hepsi ortaya çıkar, çıkıyor" dedi.
Bakan Âlâ, soruşturmaların 57 ilde devam ettiğini, bin 979 kişi hakkında savcılığa suç duyurusu olduğunu, 200'den fazla kişi hakkında ihraç talebi bulunduğunu ve yaklaşık 630 kişiye de disiplin cezası verildiğini açıkladı. Âlâ ayrıca 366 ayrı olayın soruşturulduğunu söyledi.
'Neoergenekoncuların hedefindeyiz'
Devletin arşivinde bulunan dinleme tapelerinin bulunabileceğini belirten İçişleri Bakanı, "Devletin arşivlerinde olanlar hakkında usulsüz olarak alınmışsa soruşturma var ama devletin arşivine gitmeden usulsüz silinmiş olanlar varsa onlara ilişkin soruşturmalar var. Ama her şeyi hukuk içinde yapılmış dinlemeler var, onlara da kimse bir şey söylemiyor" dedi.
Âlâ, geçmişte görev yaptığı yerlerde milletin lehine, milletin hakkını ve hukukunu koruyan bir anlayışla işini yaptığı için o zamanki Ergenekoncuların hedefi olduğunu belirterek, "Şimdi de neoergenekoncuların hedefindeyiz demek ki" diye konuştu.
Kaynak: Anadolu Ajansı