547'siÇocuktu

547'siÇocuktu

Uluslararası Çocukları Koruma Örgütü, İsrail'in 2014'te Gazze'ye düzenlediği saldırılarda ölenlerin 547'sinin çocuk olduğunu açıkladı.

Örgüt, İsrail'in Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün süren askeri saldırılarıyla ilgili bir rapor yayımladı. Raporda, İsrail saldırılarında 547 Gazzeli çocuğun hayatını kaybettiği, bunlardan 535'inin "doğrudan İsrail saldırılarının hedefi olduğu" belirtildi.
Şuana kadar hiçbir İsrailli siyasetçi veya askeri yetkilinin bu çocukların ölümünden sorumlu tutulmadığı ifade edilen raporda, yaşamını yitiren çocukların yüzde 68'inin 12 yaş altı olduğu kaydedildi.
Raporda, İsrail ordusunun çocuklara karşı yaptığı ihlallerin "savaş suçu" olduğu vurgulanarak, "İsrail İnsansız Hava Araçlarıyla (İHA) okullarda ve meskun mahallerde çocukları hedef aldı. Dünyanın İHA ihracatçısı olan İsrail, Gazze saldırılarında bu uçaklarla 164 çocuğu öldürdü" bilgisine yer verildi.
İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında en az 2 bin 147 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Yaralılardan da daha sonra yaşamını yitirenler olmuştu. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kalmıştı.
Filistin Sağlık Bakanlığı daha önceki açıklamalarında ölenlerden 578'inin çocuk olduğunu duyurmuştu.
İsrail tarafında ise 66 asker, 4 sivil ve bir yabancı uyruklu işçi olmak üzere 71 kişinin yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.