50 Tonluk Mühimmat Bilmecesi

50 Tonluk Mühimmat Bilmecesi

ABD'den, Suriye'de DAEŞ'le savaşan muhaliflere yaptığı 50 ton mühimmat yardımıyla ilgili çelişkili açıklamalar geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby önceki günkü basın toplantısında, yardımın 5 bin kişilik Arap milislere gittiğini söyledi. PKK'nın Suriye kolu PYD'nin Eş Başkanı Salih Müslim ise, 'Bize de silah gönderildi" iddiasında bulunurken, ABD'nin DAEŞ'e karşı Irak ve Suriye'de yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu'nun sözcüsü Albay Steve Warren, C-17 uçağıyla havadan indirildiğini söylediği yardımın 5 bin kişilik Suriyeli Arap grubuna verildiğini açıkladı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook da yaptığı açıklamada, mühimmatın Suriyeli Arapların yanı sıra Kürtlere de ulaştığını açıkladı. Sözcü Cook, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruya, "Ayrıntıları bilmiyorum, havadan indirilen mühimmatlarla ilgili bilgileri Albay Warrren sizlerle dün paylaştı. Mühimmat ve öteki ekipman, 11 Ekim Pazar günü, Suriyeli Arap güçlerince ve Kürt güçlerince teslim alındı" dedi. 

BASIN TOPLANTISINA DÜZELTME 

Elinde hangi malzemenin kime gittiğine ilişkin yazılı bir bilgi olmadığını belirten Cook, basın toplantısında mühimmatın bir bölümünün Kürt güçlerine ulaşıp ulaşmadığı yönündeki soruya da "Evet Kürt güçleri de aldılar, benim anladığım kadarıyla" diye yanıt verdi. Fakat bir süre sonra gazetecilere yollanan bir açıklamayla Cook'un sözleri düzeltilerek, "Mühimmatın Suriyeli Arap güçler dışında gruplarla paylaşıldığı yönünde elimizde hiçbir işaret yoktur" denildi. 

SİNİRLİOĞLU: RUSLAR ÖZÜR DİLEDİ

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, önceki gün Ankara'ya günübirlik ziyaret gerçekleştiren Rus askeri heyetinin Ankara'dan özür dilediğini belirtti. Sinirlioğlu, "Özür dilediler birkaç kere ve bunun istemeden olduğunu söylediler. Bir daha olmaması için tedbirler aldıklarını söylediler. Bir çalışma grubu kurulmadı aramızda. Bu ziyaret sadece gelip ihlaller ile ilgili bilgi vermek, izahatta bulunmak amaçlı bir ziyaretti. Ruslar ile başka temaslarımız olabilir" dedi. Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Andrey Kartapolov da yaptığı açıklamada "Rusya ile Türkiye Savunma bakanlıkları arasında, Türk hava sahası yakınlarında uçan Rus uçaklarının güvenliğinin sağlanması ve olası vakaların önlenmesi amacıyla doğrudan iletişim kuruldu" dedi. SABAH