400 Kişi Boğuldu

400 Kişi Boğuldu

Uluslararası yardım kuruluşu Save The Children’a (Çocukları Koruyalım) konuşan göçmenler, Akdeniz’de yaklaşık 400 kişiyi taşıyan bir teknenin daha battığını söyledi.

Bu hafta Akdeniz'de batan teknelerden kurtarılan göçmenler, uluslararası yardım kuruluşu Save The Children'a (Çocukları Koruyalım) konuştu. Göçmenler, yaklaşık 400 kişiyi taşıyan bir teknenin daha battığını söyledi. Bu, geçen 5 gün içinde 4 göçmen faciası yaşandığı anlamına geliyor.

Al Jazeera, AFP ve Reuters'ın haberine göre; Save the Children İtalya Sözcüsü Giovanna Di Benedetto, Libya'dan Çarşamba gecesi kalkan teknenin yaklaşık 400 yolcusuyla battığını aktardı. Batan tekneyle birlikte yola çıkan diğer göçmen teknelerinden kurtulanlarla konuştuklarını belirten Di Benedetto, “Teknede pek çok kadın ve çocuk vardı. Kurtarılan pek çok kişiyle konuştuk. Hepsi aynı şeyi görmüştü” dedi.

'700 KİŞİ BOĞULMUŞ OLABİLİR'

İtalyan yetkililer Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri üç farklı göçmen faciası yaşandığını duyurmuştu. Pazar günü açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği sözcüsü Federico Fossi, “Durum kaotik. Sayılardan emin olamayız. Ancak 700 kişinin geçen haftaki üç olayda boğulmuş olmasından korkuyoruz” dedi.

Çarşamba günü Libya açıklarında alabora olan göçmen teknesindeki 562 kişi kurtarılmış; ancak en az 5 göçmen suda boğulmuştu. Uluslararası Göç Örgütü, Çarşamba günkü olaydan sağ kurtulanların, en az 100 kişinin kayıp olduklarını söylediğini aktarmıştı.

Perşembe de İtalyan Sahil Güvenliği, Akdeniz'de batan bir göçmen teknesinden 100'e yakın kişiyi kurtardıklarını açıklamıştı. İtalyan haber ajansı Ansa, 20 ile 30 arasında kişinin ölmesinden korkulduğunu duyurmuştu. Ancak olaydan sağ kurtulmayı başaranlar yaklaşık 200 kişinin ölmüş olabileceğini söylemişti.

Cuma günü İtalyan donanması, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kısmen batmış bir lastik bottaki 135 kişiyi kurtardıklarını, ancak 45 kişinin ise cesedini topladıklarını duyurmuştu. Açıklamada, denizde daha da fazla ceset olabileceği ihtimali üzerine aramaların sürdüğü belirtilmişti.

‘İKİ BUÇUK YILDA 8 BİN 475 kişi ÖLDÜ'

Uluslararası Göç Örgütü, bu sene Akdeniz'de yaklaşık bin 475 kişinin öldüğünü tahmin ettiklerini Cuma günü açıklamıştı. Örgüt, 2014 ve 2015'te ölenlerin sayısını ise 7 bin olarak tahmin etmişti.