400 ABD Askeri Suriye'ye Gidecek

400 ABD Askeri Suriye'ye Gidecek

Suriye geçici hükümetinin başbakanı Ahmet Tuma, Eğit donat programı kapsamında ABD ordusundan 400 askerin gelecek ay muhalifleri eğitmeye başlayacağını söyledi.

Suriyeli muhalifler tarafından kurulan Suriye geçici hükümetinin başbakanı Ahmet Tuma, "Eğit donat programı kapsamında gelecek ay ABD ordusundan 400 asker muhalifleri eğitmeye başlayacak" dedi.

Tuma, yılbaşından sonra güvenoyu aldıktan sonra kurulan hükümetin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Halkın hemen her kesimini kucaklamaya çalıştıklarını vurgulayan Tuma, Suriye'nin özgürleşmesini istediklerini ifade etti.

Bir süre önce gündeme gelen Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi konusunu çok önemsediklerini hatırlatan Tuma, ABD Merkez Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Michael Nagata'nın geçen hafta İstanbul'da Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) yetkilileriyle bir araya geldiğini belirtti.

Görüşmede "eğit donat" programının ele alındığını vurgulayan Tuma, şöyle konuştu:

"Eğit donat programı kapsamında gelecek ay ABD ordusundan 400 asker muhalifleri eğitmeye başlayacak. Bu eğitimin sahadaki askeri güçlerin daha etkin mücadelesini sağlayacağına inanıyorum. Eğitim çalışması, devrimin başarılı olmasını arzulayan Suriye halkının dostu olan komşu ülkelerin topraklarında gerçekleşecek."

Tuma, eğitim alan muhaliflerin, Suriye halkının çıkarlarını hedef alan her türlü güce karşı mücadele edeceğini dile getirdi.

Esed rejiminin halkın onur ve özgürlüğünü elinden aldığını anlatan Tuma, "Silah eğitimi alacak muhaliflerin önemli görevlerinden biri de şiddet eğilimli düşünceler olacaktır. Yani programın asıl hedefi, Suriye halkının çıkarı doğrultusunda diktatör Esed rejimine alternatif olacak, sivil, demokratik ve üniter bir devlet projesinin altyapısının hazırlanmasıdır" ifadelerini kullandı.

IŞİD'in elindeki rehineler

Tuma, hiçbir şekilde radikal gruplarla görüşme veya müzakere yapmayacaklarını söyledi.

IŞİD'in elinde Japon rehinelerin bulunduğunu hatırlatan Tuma, "Rehinelerin serbest bırakılması konusunda henüz bizimle temasa geçilmedi. Japonya hükümeti yardım talep ederse her durum için söylenecek bir söz vardır" diye konuştu.

(AA)