4 Ülke İran'a Karşı Birleşiyor

4 Ülke İran'a Karşı Birleşiyor

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Donald Trump yönetiminin Arap müttefikleriyle İran karşıtı askeri bir koalisyon kurma çabasında olduğunu yazdı.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), Donald Trump yönetiminin Arap müttefikleriyle İran karşıtı askeri bir koalisyon kurma çabasında olduğunu yazdı.

Gazete, tartışmalara Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İsrail, Mısır ve Ürdün’ün katıldığını duyurdu.

'S. ARABİSTAN, BAE, MISIR VE ÜRDÜN, İSRAİL İLE İSTİHBARAT İŞBİRLİĞİNDE BULUNACAK'

WSJ’ye konuşan Ortadoğu yetkilileri, söz konusu ittifaka diğer Arap ülkelerinin de katılmasının olası olduğunu belirtirken, ortak düşmana karşı İsrail ile istihbarat paylaşımının gündemde olduğunu söyledi.

İsmi belirtilmeyen bir Arap diplomat ise şunları söyledi:

“Washington’daki diplomatik misyonlara, içinde İsrail’in de olduğu bir güce katılmak isteyip istemediğimizi soruyorlar. İsrail’in rolü eğitim ya da kara gücü şeklinde değil muhtemelen istihbarat paylaşımıyla sınırlı olacak. Bu, İsrail’in iyi olduğu bir alan.”

'ARAP İTTİFAKI, NATO BENZERİ BİR YAPIYA SAHİP OLACAK'

İsmi geçen Arap ülkelerinin hali hazırda karşılıklı savunma anlaşmalarına sahip olmadığına dikkat çeken Wall Street Journal, gündemdeki ittifakla birlikte bu ülkelerin NATO benzeri bir savunma şemsiyesi altına gireceğini ve bir ülkeye gerçekleştirilecek bir saldırının diğerlerine de yapılmış sayılacağını iddia etti.

'ABD, İTTİFAKA ASKERİ VE İSTİHBARAT DESTEĞİ VERECEK'

ABD’nin söz konusu itifaka, Yemen’de Husiler’e karşı Suudi Arabistan’a sağladığının ötesinde bir askeri ve istihbarat desteği vereceğini aktaran WSJ, bununla birlikte ne ABD’nin ne de İsrail’in ortak savunma paktının parçası olmayacağını öne sürdü.

'SUUDİ ARABİSTAN İLE BAE'NİN İSRAİL İLE İŞBİRLİĞİ ŞARTLARI'

Beyaz Saray ve İsrail’in konuyla ilgili yorumda bulunmamayı tercih ettiğini belirten WSJ, İsrail’i resmen düşman ilan etmiş olan Suudi Arabistan ile BAE’nin, Tel Aviv yönetimiyle işbirliği karşılığında bazı taleplerde bulunduğunu ifade etti.
Buna göre, 11 Eylül mağdurlarının ailelerinin hükümetlerine dava açabilmelerine olanak sağlayan ABD Kongresi’nin ilgili kararının iptal edilmesini isteyen Suudi Arabistan ve BAE, İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki yerleşim yeri inşasına son vermesini de talep etti.