4 kişilik bir Ailenin Açlık Sınırı Bin 371 TL

4 kişilik bir Ailenin Açlık Sınırı Bin 371 TL

Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 371 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 687 TL olarak belirlendi.

Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Temmuz ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 371 TL, yoksulluk sınırı ise 3 bin 687 TL olarak tespit edildi.

Yapılan araştırmaya göre ısınma, haberleşme, giyim, çevre ve su madde fiyatlarında düşüş yaşanırken; gıda, aydınlanma, barınma, sağlık, ulaşım, kişisel temizlik ve bakım, eğitim-kültür fiyatlarında artış olduğu gözlendi. Haziran ayına göre Temmuz’da gıda maddesi fiyatlarında ortalama yüzde 0,27’lik bir artış oldu. Temmuz’da göze çarpan en büyük artış ise yüzde 40,5’le limon fiyatında yaşandı.

Giyim fiyatlarında yüzde 3,4’lük bir azalış

Temmuz ayında Haziran ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 3,4’lük bir azalış gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 1,16 artışla giysi tamir ücretleri olurken; en çok göze çarpan düşüşler yüzde 9,51 azalışla gömlek (erkek), yüzde 9,04 azalışla tişört (erkek) ürünlerinin fiyatında yaşandı. Isınma madde fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,04’lük bir azalış gözlendi.

Temmuz ayında Haziran ayına göre aydınlanma madde fiyatında yüzde 0,05’lik bir artış gözlenirken barınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,76’lık bir artış oldu.

Sağlık ve ulaşım pahalandı

Sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 0,66’lık bir artış olarak gözlenirken, ulaşım madde fiyatlarında yüzde 0,57’lik bir artış olduğu belirlendi. Ulaşım madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin yüzde 5,06 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretler (malzeme), yüzde 4,29 artışla araçların tamir ve bakımına ödenen ücretlerde (işçilik) olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,64 azalışla mazot, yüzde 1,26 azalışla benzin madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Haberleşme madde fiyatlarında ise ortalama değişim yüzde 2,22’lik bir azalış olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında en göze çarpan değişimin yüzde 11,11 artışla mektup gönderme ücreti (APS) ve PTT koli gönderme ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi.

Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 0,22’lik bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 2,79 artışla tuvalet kâğıdı, yüzde 4,04 azalışla misafir kolonyası madde fiyatlarında olduğu tespit edildi.

Eğitim-kültür fiyatlarında artış yaşandı

Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 0,78’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Haziran ayına göre değişimin yüzde 23,68 artışla yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 4,58 azalışla sporla ilgili aletler (futbol topu), yüzde 3,64 azalışla yurtdışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar madde fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.

Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 0,19’luk bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Haziran ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 0,82 artışla yer ve duvar döşemesi (fayans) ve yüzde 1,01 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatında olduğu gözlendi. (İLKHA)