38 Alimden Vahdet Çağrısı

38 Alimden Vahdet Çağrısı

Bahreyn'de 38 alim, krallığın mezhepçi politikalarına karşı bildiri yayımladı

Bahreyn'in tanınmış alimlerinden ve Al-i Halife rejimi  muhalifi şahsiyetlerden Ayetullah İsa Kasım ve beraberindeki 38 Alim Bahreyn rejimini eleştiren bir birdiri yayımladı.
 
Ayetullah İsa Kasım ve beraberindeki 38 Bahreynli alim ile birlikte yayımlanan bildiride Bahreyn'de mezhepçi bir hükümet istemediklerini, Bahreyn halkının haklarının eşit bir şekilde gözetilmesi ve hükümetin de insanların dini ritüellerine müdahale etmeye hakkının olmadığı belirtildi.
 
Bildiride şu ifadelere yer verildi:
 
"Ne bugün ve ne de bundan önce Bahreyn halkı ve alimleri bu devlette mezhebi bir hükümetin oluşmasını kabul etmemiş ve asla da kabul etmeyecektir.
 
Tek başına tanımlanan bir mezhep yada onun çerçevesinde olan bir mezhep hükümeti hiçbir şekilde kabul edilemez. Bahreyn halkının meşru istekleri alimler nezdinde meşru bir istektir. Hükümetin her zaman kanunlar çerçevesinde şekillenmesi ve halkın iradesi ve katılımları da dikkate alınmalıdır. Halk adaletli bir şekilde seçme özgülüğüne sahip olmalıdır.
 
Bahreyn halkı kendi temsilcilerini parlamentoya göndermelidir. O meclis de kendi özgür iradesiyle hareket etmelidir ve böylelik ile farklı güçler kendi isteklerini o meclis üzerine empoze etmemelidir. Yargı mekanizması bağımsız bir şekilde hak ve adalete hizmet etmelidir.
 
Bahreyn halkı her daim ırk ve renk ayrımının olmamasından ve bütün halkın aynı eşit değerlere sahip olmasından yanadır. Hükümet ve ona bağlı resmi kurumlar kamu görevini üslenmede öncelik olarak bu görevin kutsal bir emanet olduğunu bilerek, bütün halk arasında milli değerlere dayalı İslami vahdeti korumaya yönelik bir çaba içerisinde olmalıdır. Uluslararası anlaşmalarda da olduğu gibi bu yapıcı ve barışçıl istekler Bahreyn halkının en büyük hakkıdır. Bundan dolayı hükümet bu gerçeklerin karşısında herhangi bir olumlu cevap vermemektedir.
 
Uluslararası insan hakları kanunlarında olduğu gibi bütün mezhep ve inançlara sahip kimseler kendi mezheplerinden savunma hakkına sahiptir. Hiçbir mezhep mensubu da kendi inançlarından dolayı yargılanmaya maruz kalmamalıdır. Bu konuyla ilgili duruşumuzu ifade etmek için bu bildiriyi yayınlıyoruz."

Bahreyn'de son durum nedir:

Ülkede 14 Şubat 2011'den bu yana binlerce kişi El-Halife krallığını protesto etmek için sokaklara inerken neredeyse her gün ülkenin farklı yerlerinde gösteriler düzenleniyor. Aynı yıl 14 Mart tarihinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri askerleri de ülkeye girerek göstericilere sert bir şekilde müdahale etmiş, müdahale sırasında çok sayıda kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı belirtilmişti. 
 
Uluslararası Af Örgütü başta olmak üzere aralarında Türkiye'den Mazlumder'in de bulunduğu birçok insan hakları kuruluşu ülkede yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek için raporlar hazırlamış, Birleşmiş Milletler de El-Halife krallığına yaşanan hak ihlallerine, işkencelere ve kötü muameleye son verilmesi hususunda defalarca uyarıda bulunmuştu. Ülkede eylemlere müdahalelerde şimdiye yüzlerce kişi hayatını kaybederken, hapishanelerin kapasitelerinin dolma noktasını geldiği belirtiliyor. Aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişi 100 yıldan fazla hapis cezasına çarptırılmış durumda.