3,5 yıl sonra vizesiz Avrupa seyahati başlayacak

3,5 yıl sonra vizesiz Avrupa seyahati başlayacak

Başbakan Erdoğan, "3-3,5 yıllık sürecin sonunda vizesiz Avrupa seyahati başlamış olacak. Bu yeni sürecin Türkiye ve AB için hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Türkiye ve AB arasında "Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni" ve "Geri Kabul Anlaşması" imzalandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, imza töreninde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Bugün 16 Aralık 2013, Türkiye ile AB ilişkilerinde gerçek anlamda bir milattır. Türkiye AB ilişikilerinde artık yeni bir süreç başlıyor. Bugün attığımız karşılıklı imzalarla artık vizesiz Avrupa'nın kapıları açılıyor. Tabii önümüzde biraz daha süreç var. Türkiye daha önce verdiği söz riayet ederek geri kabul anlaşmasını imzaladı. 3-3.5 yıl sonra Avrupa'ya vizesiz seyahat başlayacak. Sürece katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

Elbette AB'ye özellikle şükranlarımı sunuyorum. AB'de sanki vizeler kalkarsa T.C vatandaşları Avrupa'ya akın edecekmiş gibi bir hava yaratılıyor. Avrupa'ya vize uygulaması 1980 darbesi sonrasında Türkiye'den çıkışı yasaklamak için uygulanan, Türkiye'nin talep ettiği bir şeydi. Artık bunlar bizim için tarih oldu. Türkiye kaçılan bir ülke değil, dönülen bir ülke oldu. 12 Eylül'de Türkiye'den kaçmak zorunda kalan sanatçılarımız artık ülkesine dönüyor. Başörtüsü nedeniyle yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ülkesine dönüyor.

Küresel krizde bazı AB ülkeleri rekor işssilik oranını görürken biz rekor seviyede düşük işsizlik rakamlarına ulaştık. 11 yılda 7 milyona yakın kişiye istihdam ürettik. Türkiye artık iş göçü veren değil, yurt dışında bu anlamda göç alan bir ülke.

2002'de vatandaşlarımız 42 ülkeye vizesiz seyahat edebiliyordu, biz bunu 69'a çıkardık. Avrupa ile vizeler kalktığında sanatçılarımız, sporcularımız daha rahat seyahet edecek ve bu Avrupa için de çok iyi olacaktır. Yük olmaya değil, yük almaya geliyoruz. AB ile vize engeli çok daha önce kaldırılmış olmalıydı. 3.5 yılın da çok uzun olduğunu düşünüyoruz.