30 Milyon TL'lik  israf Tepki Çekti

30 Milyon TL'lik israf Tepki Çekti

30 Milyon TL'ye düzenlendiği iddia edilen Yeditepe Konserlerine sadece 390 İzleyici...

Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştirilen ve birçok kesimce “israf” olarak değerlendirilen Yeditepe Konserleri kapsamında Zerrin Özer ve Ümit Sayın izleyiciyle buluştu. YouTube üzerinden yayınlanan konser sadece 390 kişi tarafından izlendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından 30 milyon TL ile düzenlendiği iddia edilen ve ilgi görmeyen 'İstanbul Yeditepe Konserleri' kapsamında Zerrin Özer ve Ümit Sayın müzikseverlerle buluştu. YouTube üzerinden yayınlanan konsere anlık sade 390 kişi tarafından izlendi. Muhafettin tepki gösterdiği konser canlı  yayın boyunca sadece 3 bin 387 görüntüme aldı. 

KONSER DEĞİL İSRAF

İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu, 'İstanbul Yeditepe Konserleri'ne tepki gösterdi. Büyük bir israf yapıldığına vurgu yapan Ağıralioğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Sadece YouTube üzerinden yayınlanacak bir etkinlik için 30 milyon TL (!) neden savrulur?Bunun adı konser etkinliği değil tam olarak israftır. Milletimizin büyük maddi sıkıntılar içinde olduğu bu ekonomik kriz ortamında, bu israfın gerekçesi nedir? Bu neyin akıl tutulmasıdır?"

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile Gelecek Partisi'nden de konserlere tepkiler geldi.

DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Helun Fırat, Twittar'dan konserleri 'israf' olarak nitelendirdi.

Fırat şunları kaydetti: "Yeditepe konserleri için 30 mio TL lik bir bütçeden bahsediliyor. Bu konser dizilerine, sanat emekçilerinin sürekli dile getirdikleri mağduriyetlerine kulak asmadan, mütevazı desteklerin dahi varoluşsal bir öneme sahip olduğu bir dönemde bu bütçeyi harcamak tek kelime ile israftır."

İNTERNETTEN DİNLECENEK ŞARKILARA KONSER KAYDI MI OLUR?

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, dijital konserlerin bedeliyle alakalı olarak gündeme gelen iddialar hakkında konuştu.

Ün şunları kaydetti: "Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca yapıldığı belirtilen online kayıtlı konserlerin maliyetleriyle ilgili iddia edilen rakamları bütün dünyada ve ülkemizde pandeminin yarattığı mali krizin yaşandığı bir ortamda böyle bir düşüncesizliğin yapılabileceğine ihtimal veremediğim için ciddiye almamıştım. Ancak 2 günlük süreçte konuyla ilgili yetkili ağızlardan da sanatçılardan da bir yalanlama gelmediği için şaşkınım.”

Böyle günlerde, internet dediğimiz dünyada herkesin dinlemek istediği sanatçıyı istediği gibi dinleme imkanı bulduğu bir ortamda, eski konser kayıtları da varken yeni konser kaydı yapılmasının bir anlamı olmadığı, talep görmemesinden de belli oldu zaten.

SANAT DÜNYASI DESTEK BEKLİYOR

Kültür sanat camiasının emekçileri üç aydır çok zor günlerden geçiyor, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Bugün Türkiye’de sanat adına yapılacak her işte, her organizasyonda, her konuşmada öncelikli sorunumuz budur. Sanat dünyası devletten mütevazi de olsa bir destek beklerken, İletişim Başkanlığınca yapılan online konserlerde zikredilen paraların popüler sanatçılara aktarılması hükumetin ülkenin gerçekleriyle olan bağının koptuğunu gösteriyor.

Kovid-19 sürecinde ülkenin içinde bulunduğu ekonomik dar boğazda, işsizliğin tavan yaptığı bir ortamda vatandaş ile IBAN paylaşırken ülkenin kaynaklarını keyfi bir şekilde dağıtmanız millete karşı bakışınızı da ortaya koyması açısından son derece güzel bir örnek teşkil etti."

BARIŞ ATAY MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Hatay Milletvekili Barış Atay, İstanbul Yeditepe Konserleri'nin maliyetini TBMM gündemine taşıdı.

"İstanbul Kuruçeşme’de yapılan konser kayıtlarına harcanan 30 milyon TL, tüm tiyatrolara verilen bir yıllık desteğin iki katıdır" diyen Atay'ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak cevaplanmasını istediği sorular şöyle:

"*Cumhurbaşkanlığı tarafından seyircisiz konserlere 30 milyon TL harcandığı iddiası doğru mudur? Bu organizasyon çerçevesinde harcanan toplam para ne kadardır?

*Seyircisiz konserde yer alan sanatçılar ve organizasyonu yapan şirketler hangi usulle belirlenmiştir?

*Kaç sanatçıya hangi organizasyon şirketi üzerinden ne kadar ödeme yapılmıştır?

*2020 yılında tiyatrolara ayrılan bütçenin artırılması yönünde bir değerlendirme/çalışma yapılmakta mıdır?

*Salgın sürecinde sanat/tiyatro alanında çalışan emekçileri koruyucu tedbirler alınacak mıdır? Bu yönde bir çalışma var mıdır?

*Cumhurbaşkanlığı tarafından sınırlı sayıda sanatçıya 30 milyon TL bütçe ayrılması yerine, bu destek tüm tiyatrolara verilmiş olsaydı, kültür-sanat alanına daha büyük katkı sağlar mıydı?"

CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN YALANLANDI AMA TUTAR AÇIKLANMADI

Cumhurbaşkanlığı iletişim Başkanlığı’ndan konu hakkında yapılan açıklamada “30 milyon TL harcandı” iddiasına “yalan” denildi ancak harcama tutarı açıklanmadı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nca organize edilen 'İstanbul Yeditepe Konserleri' kapsamında YouTube üzerinden yayımlanmak üzere bir dizi konser tertip edildiği duyurulmuştu.

Duyurunun ardından kamuoyunda bazı iddialar gündeme gelmiş, yaklaşık 60 ismin yer alacağı ve 30 milyon TL harcandığı iddia edilen konserler sosyal medyada büyük tepki görmüştü.

Karar Gazetesi