3 Kıza Yardım Eden Ajan Konuştu

3 Kıza Yardım Eden Ajan Konuştu

Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılan üç Britanyalı kıza yardım ettiği belirtilen Suriye vatandaşı Muhammed er Reşad, Şanlıurfa’da yakalandı.

Kanada Güvenlik İstihbarat Teşkilatı (CSIS) için de çalıştığını belirtilen Reşad, “Savaşmak için sınırı geçenlerin bilgilerini Kanada’ya aktarıyordum. Ailem Suriye’de olduğu için korkumdan IŞİD’in isteği doğrultusunda İngiliz ve diğer yabancıların geçişine yardım ediyordum. Casusluk gibi bir niyetim yoktu” dedi.
Londra’dan hava yoluya İstanbul’a gelen, buradan da kara yoluyla Şanlıurfa’ya giderek Suriye’ye geçen 15 yaşındaki Şamima Begüm ve Amira Abase ile 16 yaşındaki Kadiza Sultana’ya yardım ettiği belirlenen ve 28 Şubat günü yakalanan Muhammed er Reşad’ın polis ifadesi ortaya çıktı.
Ailesinin rejim karşıtı olduğunun öğrenildiğini ve kendisinin de idam edileceğini öne süren Reşad, Kanada’ya iltica başvurusu yaptığı anlattı.
Reşad, polise verdiği ifadede şunları söyledi:
“Bu dönem kamplarda kalıyordum ve o sırada ailemin yaşadığı Rakka’nın IŞİD kontrolüne geçtiğini duyunca Suriye’ye gittim. Rakka’ya gidince Amman’daki Kanada elçiliği görevlilerini telefonla arayarak Suriye’ye geldiğimi söyledim. Rakka’da savaşta yaralananların tedavisine yardım ediyordum. Yaralıları hem tedavi ediyor, hem de son durum ve yabancı savaşçılara ilişkin bilgiler alıyordum. 2014 yılı içinde savaş yoğunlaştı ve çalıştığım hastane IŞİD kontrolüne geçti. İltica başvurumu üç ayda bir yenilemem gerektiği için Ürdün’e gidiyordum ve bu sırada yaşadıklarımı ve edindiğim bilgileri Kanada elçiliğindeki kişilere aktarıyordum. Suriye’de olduğum zamanlardaysa bilgileri internet yoluyla ulaştırıyordum”
‘Savaşçı olarak gelecekleri istenilen noktaya ulaştırıyordum’

Rakka’daki hastanede çalıştığı dönemde IŞİD’in üst düzey komutanlarından Britanyalı Ebu Kaka ile tanıştığını anlatan Muhammed er Reşad, “Benden IŞİD’e katılmak için irtibata geçen kişileri Türkiye içerisinde karşılayıp bildirecekleri bölgeye getirmem konusunda yardım istedi. Ben de şeriat isteyen bir örgüt olduğuna inandığım için Allah rızası için ve korktuğum için ve elde edeceğim bilgileri Kanada’ya rahatça aktaracağım için bu teklifi kabul ettim” dedi.
Ebu Kaka’nın teklifini Kanada’nın Amman Başkonsolosluğu’na çalışan ve adının Matt olduğunu söylediği kişiye ilettiği anlatan Reşad şöyle devam etti: “Matt bana Ürdün veya Suriye’ye gitmeden sadece Türkiye’de kalarak IŞİD’e katılacak yabancı savaşçıların bilgilerini ve fotoğraflarını kendilerine iletmemi istedi. Ben de Kanada’nın teröre destek vermediğini ve bu şekilde bilgilerin tüm dünyaya ulaşacağını düşünerek kabul ettim. Türkiye’ye geldim Ebu Kaka bana savaşçı olarak gelecek kişilerin isimlerini bildiriyordu ben de istenilen noktaya ulaştırıyordum. İstanbul Havaalanı’nda karşıladığım yabancı savaşçıların kimliklerini bilet kestirme bahanesiyle aldıktan sonra fotoğraflarını çekerek internet üzerinden Kanada elçiliğindeki görevlilere gönderiyordum.”
‘Amacım terörizm faaliyetlerinin önüne geçmek’

Reşad, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katılan üç Britanyalı kız hakkındaysa şunları söyledi: “Üç İngiliz kız ve onların haricinde sekiz kişi IŞİD’e savaşçı olarak katılmak için İstanbul’a geldi. Bu kişilere Gaziantep otobüsüne biletlerini aldım”
En az 25 kişiyi İstanbul’da karşılayıp Gaziantep’e getirdiğin kaydeden Reşad, “Casusluk gibi bir amacım yoktu” diye konuştu.

Kaynak: Diken