3 Gün Süren "Şiddetle Mücadele Zirvesi" Sona Erdi

3 Gün Süren "Şiddetle Mücadele Zirvesi" Sona Erdi

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde düzenlenen "Şiddet İçeren Aşırılıkla Mücadele Zirvesi" üç günün ardından sona erdi.

Zirvenin son gününde, 60'tan fazla ülkeden bakan, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Avrupa Konseyi, Arap Ligi, Amerikan Devletleri Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın da aralarında bulunduğu birçok kurumun genel sekreterleriyle sivil toplum örgütü liderleri ve özel sektör temsilcileri bakanlar düzeyindeki toplantıda bir araya geldi.

Toplantıların sonunda paylaşılan yazılı bildiride, katılımcıların, eylül ayındaki BM Genel Kurulu kapsamında da ülke liderleri seviyesinde bir araya gelip, şiddet içeren aşırılıkla mücadelede "ilerlemeye yönelik bir yol çizmeyi" taahhüt ettikleri kaydedildi.

Son dönemdeki Danimarka, Fransa, Avustralya, Kanada, Pakistan, Libya, Mısır, Nijerya, Somali, Yemen ile Suriye ve Irak'ta meydana gelen terör saldırıları kınanan bildiride, katılımcıların aşırılık yanlısı gruplarla savaşmayı taahhüt ettikleri ve yerel dini ve toplum liderlerini desteklemeye ihtiyaç olduğunda mutabık kaldıkları ifade edildi.

Bildiride, katılımcıların ayrıca, "şiddet içeren aşırılık" teriminin "terörizm" gibi herhangi bir din, ulus, medeniyet veya etnik grupla ilişkilendirilmemesi gerektiğini vurguladıkları bildirildi.

Kapanış konuşmasını Susan Rice yaptı

Öte yandan, zirvenin kapanış konuşmasını Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice yaptı. Üç gün süren toplantılarda şiddet içeren aşırılıkla mücadelede önemli adımlar atıldığına vurgu yapan Rice, "Şiddet içeren aşırılık bir kimseye, insanlara veya yerlere özgü bir şey değildir" ifadesini kullandı.

Rice, Boston, Çibuk, Paris, Peşaver, Ottawa, Sidney ve Kopenhag kentlerinde birçok trajedi gördüklerini belirterek, "Önemli olan şu ki, şiddet içeren aşırılıkla mücadele tüm ulusların güvenliği için birinci derecede önemli ve hiç kimse bu zorlukla tek başına mücadele edemez. Terör tehditlerine karşı geleceğimizi güvence altına almak için, hükümetler ve insanlar olarak birlikte çalışmalıyız. Terör saldırısı planlarını bozarak, oluşturulan güvenli bölgeleri yok ederek, bu zorlukla her açıdan mücadele etmeliyiz" diye konuştu.

"Şiddet ideolojileri ve terörizm tarafından bozulmamış bir dünyanın inşasına yönelik yenilenmiş taahhüdümüzle bugünü sonlandıralım" diyen Rice, şiddet içeren aşırılıkla mücadelenin çok zor olduğunu vurguladı ancak bu zorluğun üstesinden gelinemeyecek bir şey olmadığını dile getirdi.

Uluslararası ve yerel çapta şiddet içeren aşırılıkla mücadele çabalarını ele alan zirve salı günü başlamıştı.

Toplumun güvenliğini sağlama, suç ve aşırılığı önlemede başarılı pilot uygulamaların yapıldığı Boston, Los Angeles, Minneapolis gibi ABD'nin kentlerindeki örneklerin tartışıldığı zirvede, uluslararası alanda şiddet içeren aşırıcılığa engel oluşturulması ve aşırı grupların taraftar toplamasını engelleyecek programlar geliştiren ortak ülkelerden de çok sayıda temsilci katıldı.

Zirvede Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz temsil etmişti.

(AA)