3. dalgada 5 tutuklama

3. dalgada 5 tutuklama

3. dalgada 5 tutuklama

İstanbul merkezli 16 ilde gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında 3 Eylül Çarşamba günü adliyeye sevk edilen ve mahkeme sorguları tamamlanan 12 polisten 5'i tutuklandı. Tutuklananlar arasında, eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı da var. Mahkeme 7 kişiyi ise serbest bıraktı. 

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğince çarşamsa sabahı 11.00'de başlayan sorgularının ardından Yakub Saygılı, eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Kazım Aksoy ve Arif İbiş, Mustafa Demirhan ile Hüseyin Korkmaz'ın "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan tutuklanmasına karar verildi.

Tutuklanmaları istemiyle mahkeme sevk edilen İsmail Sarı, Ziya Avcıoğlu, Burhan İnönülü, İsa Karayiğit, Cihan Kasak, Turgay Dünkenmez'in yurt dışına çıkış yasağı konularak haklarında adli kontrol tedbiri uygulanmasını kararlaştıran mahkeme, İsmail Arpacı'nın da serbest bırakılmasına hükmetti.

33 polis gözaltına alındı

Organize Suçlar ve Mali Şube ekiplerinin yürüttüğü operasyonda 1 Eylül Pazartesi günü saat 06.30 sıralarında aralarında eski emniyet müdür yardımcıları Mahir Çakallı ve Hamza Tosun ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Şube'nin eski müdürü Yakub Saygılı ve eski müdür yardımcısı Yasin Topçu'nun da bulunduğu 14'ü rütbeli 33 polis gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan ikisi il emniyet müdür yardımcısı, üçü şube müdürü, biri emniyet amiri, sekizi başkomiser, komiser ve komiser yardımcısı, 19'u da polis memuru.

Gözaltına alınan iki il emniyet müdür yardımcısından Çankırı Polis Meslek Eğitim Merkezi' nde görevli Hamza Tosun Ankara'da, meslekten ihraç edilen Mahir Çakallı ise İstanbul'da gözaltına alındı.

Meslekten ihraç edilen şube müdürleri Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy ile halen Karaman'da görev yapan şube müdürü Yasin Topçu da İstanbul'da yakalandı.

Şüphelilerden bir emniyet amiri Afyonkarahisar'da, dört başkomiser İstanbul, Diyarbakır, Bitlis ve Van'da, bir komiser İstanbul'da, üç komiser yardımcısından ikisi İstanbul, diğeri Muğla'da, 19 polis memuru ise İstanbul, Ağrı, Adıyaman, Ardahan, Diyarbakır, Erzurum, Giresun, Hakkari, Kütahya, Sivas, Şanlıurfa, Van ve Zonguldak'taki adreslerinde gözaltına alındı.

Gözaltı sebepleri

Şüpheli polislere resmi evrakta sahtecilik, hükümeti yıkmaya teşebbüs iddiaları başta olmak üzere birçok suçlama yöneltilirken, imha etmeleri gereken, yaptıkları dinleme operasyonlarının kayıtlarını sakladıkları da öne sürülüyor.

Yasal olarak operasyonlarda yapılan dinleme kayıtlarının eğer suç unsuru taşımıyorsa ve herhangi bir işlem yapılmamışsa 10 gün içinde imha edilmesi gerekiyor.

17-25 Aralık operasyonları sonrası başlatılan soruşturma kapsamında mülkiye müfettişleri ile yeni göreve gelen uzman polislerin tespitlerine göre, bu operasyonları yapan aralarında şu anda gözaltına alınan polislerin de bulunduğu şüpheliler, kullandıkları bilgisayarların içini boşalttı.

Ancak teknik imkanlar kullanılarak bilgisayarlardan silinen bilgilerin bir kısmı kurtarıldı. Buna göre yasal süre içinde silinmesi gereken dinleme kayıtlarının silinmediği, 17 Aralık operasyonuna kadar saklı tutulduğu ve ayrıca kendilerince de kopyalandığı belirlendi.

Polislerin bilgisayarları incelendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Emniyeti’nde Gülen Cemaati’ne yakın polislerin görevdeyken kullandıkları 14 bilgisayarı inceletti. Emniyet'te yapılan incelemede polislerin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili notlar tuttuğu belirlendi. Raporda, 'Erdoğan’dan ‘dönemin başbakanı’ ve benzer birçok tanıma yer verildiği tarafımızdan anlaşılmıştır' denildi.

Savcılık, polisin hazırladığı bilgisayar raporunu ve eklerini inceledi ve 3. dalga operasyon başlatıldı. 17 ilde 33 polis gözaltına alındı. Şüpheli polislere, meslektaşlarının hazırladığı bu rapor ve özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkındaki ‘notlar’da sorulacak. 

22 Temmuz'da başladı

İstanbul'da da 22 Temmuz ve 5 Ağustos tarihlerinde, Gülen Cemaati ile ilişkili oldukları iddia edilen polislere yönelik yasadışı dinleme suçlamasıyla operasyonlar düzenlenmiş, gözaltına alınan 160 polisten 42'si tutuklanmıştı.

Operasyon kapsamında serbest kaldıktan sonra savcının itirazıyla hakkında yakalama kararı çıkarılan 17 polis de teslim olmuş, beşi tutuklanmıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA