28’lik bakan Erdoğan’a teşekkür etmiş

28’lik bakan Erdoğan’a teşekkür etmiş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’u kaldığı otelde kabul etti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Türklerin Avusturya vatandaşlığı başta olmak üzere, Almancayı öğrenmesi ve entegre olması konusundaki Erdoğan’ın mesajlarıyla ilgili olarak, Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz’un Başbakan Erdoğan’a teşekkür ettiğini söyledi.

ENTEGRASYONA ÇOK ÖNEM VERİLİYOR

Başbakan Erdoğan, dünyanın en genç dışişleri bakanı, 28 yaşındaki Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz’la görüşmesinin ardından kaldığı Grand Otel’den ayrıldı. Erdoğan kaldığı otelden ayrılmadan önce, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan ile Kurz görüşmesiyle alakalı açıklama yaptı. Çavuşoğlu açıklamasında, “Kendisi entegrasyondan da sorumlu bakan, daha önce entegrasyondan sorumlu devlet sekreteriydi. ‘Entegrasyona çok önem verdiğim için bakanlığıma bağladım’ dedi. Entegrasyonla ilgili burada yaşayan Türklerin Avusturya vatandaşlığı başta olmak üzere, Almancayı öğrenmesi ve entegre olması konusundaki mesajlarıyla ilgili sayın başbakanımıza teşekkür etti. Ve bu mesajlardan dolayı çok memnun olduklarını söylediler. Sayın başbakanımızda bu sözlerini tekrar etti. İkili ilişkilerin gelişmesi, Avrupa Birliği sürecinde fasılların müzakere açılması dahil birçok konuda zaten hem fikir. Bölgesel konularda konuşuldu. Özellikle Irak’tan. Kendisi IŞİD tarafından kaçırılan Türkler için üzüntü duyduğunu ve ailelerin üzüntülerini paylaştığını söyledi. Dolayısıyla gayet olumlu, yapıcı, önemli bir görüşme oldu” şeklinde konuştu.

 

BAŞBAKANIMIZA TEŞEKKÜR ETTİ

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz’un Başbakan Erdoğan hakkında yaptığı açıklamalarla ilgili soruya Çavuşoğlu, “Kendisi sayın başbakanımızın verdiği mesajların çok önemli olduğunu söyledi. Ve bundan da mutluluk duyduğunu söyleyince ondan sonra başka bir şey sormaya gerek yok sanırım” şeklinde cevap verdi.

Önemli olanın içeride ve dışarıda aynı şekilde konuşulması olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Sayın başbakanımız ne düşünüyorsa, kapalı toplantılarda da aynı şeyi söyler, kamuoyunun önünde de aynı şeyi söyler. Avrupalı dostlarımızdan da Avrupa Birliği süreci de dahil her konuda aynı yaklaşımı beklememizde bizim hakkımızdır. Kendisi de gayet pozitif şeyler söyledi. Gayet olumlu bir atmosferde olumlu bir toplantı oldu.

"ÖZ ELEŞTİRİ DE YAPILDI"

Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz’un uyum konusunda sıkıntılar olduğunu sık sık söylemesi hakkında ne düşündüğü sorulan AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Uyum konusuna kendisi çok önem verdiğini söylüyor ve buradaki Türklerle uyum konusundaki gelişmeleri, özellikleAlmanca öğrenme konusunda çok önemli gelişmeler olduğunu söyledi. Bazı konularda hala her şeyin başarılmadığını söyledi ama bunda da özellikle aşırı partilerin, göçmenlere ve Türklere karşı olumsuz yaklaşımının negatif etkisi olduğunu söyledi. Burada bir öz eleştiri de yapıldı. Kendisi merkez sağ partisinden ama buradaki göçmen karşıtı tutumlarında, bu ülkede yaşayan göçmenlerin aidiyet duygusuna yani bu ülkeye ve bu topluma aidiyet duygusuna zarar verdiğini söyledi. Entegrasyon ve uyum konusunda da diğer gelişmeleri vurguladı. Bizim ve sayın başbakanımızın desteği için de teşekkür etti” şeklinde konuştu.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Avusturya ziyareti öncesinde eleştirel yorumlarda bulunmuştu. Kurz’un yorumları Türk kamuoyu tarafından büyük tepki çekmişti.

Kaynak: İHA