28 Şubat'ta gasp edilen hakların iadesi sürüyor

28 Şubat'ta gasp edilen hakların iadesi sürüyor

28 Şubat döneminde başörtülü oldukları gerekçesiyle girdikleri sınavlardan atılanlar, sınavlara giremeyenler şimdi gerekli şartları sağladıktan sonra o dönem uygulanan sınavların aynısıyla yeniden memur olabilecek

'Taşeron ve maden torba yasa tasarısı'na yeni bir madde eklenerek, 28 Şubat 1997 döneminde yalnızca “kılık kıyafet” nedeniyle üniversiteden atılanlar ile sadece başörtülerinden dolayı girdikleri sınavlardan atılanların hakları iade edilecek. Daha önce çıkartılan afla, üniversiteye dönen başörtülüler, okulunu bitirenler, kamuda işe girmek isterlerse, yaşa sınırına takılmayacaklar.

Ayrıca bu kişilere, o dönemde girmek istedikleri kurumda yapılan sınav sistemi uygulanacak. Bu kişiler için KPSS’ye girme ve geçerli nota ulaşma şartı aranmayacak. Bu kişilerin başvuracağı kurumlar, ihtiyaçlarına göre, yazılı ve sözlü sınav yapacaklar. 

Hükümet, daha önce yaptığı başka bir düzenlemeyle de aynı gerekçeyle kamudan atılan ve memuriyetten çıkartılanlara geri dönüş olanağı tanımıştı. Yapılan yasal düzenleme, 1 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Başbakanlık Genelgesiyle hayata geçirilmişti. Bu kişilere, ayrıldığı kuruma veya ilgili mevzuat çerçevesinde atama yapılabilecek diğer kurumlara başvurma hakkı verilmişti.

Uzun zamandır internet sitelerinde bu yönde bir düzenleme yapılması yönünde kampanyalar yürütülüyordu. 

“28 şubat mağduru kadınlar” başlığında yürütülen kampanyalarda mağdurlar, 15 yıllık kayıpları olduğunu, kamu sınavına girmek için 40 yaş barajına takıldıklarını ve bununda ikinci bir mağduriyet yarattığını belirtiyordu.