28 Şubat Fıransada

28 Şubat Fıransada

Fransa’da etek boyu uzun olduğu için okul kapısından geri çevrilen Müslüman kız öğrenciler “ikna odası”na alınacak. Bir öğrenci annesinin ortaya çıkardığı, 28 Şubat döneminde Türkiye’de de kullanılan “izole oda”lar yazılı bir emirle okullara gönderilmiş.

Fransa'nın Charleville-Mezieres kentinde 15 yaşındaki Sarah K'nın uzun etek giydiği gerekçesiyle derse alınmadığı okulun yönetiminin, Müslüman kız öğrencilere yönelik Türkiye'de 28 Şubat döneminde kullanılan “ikna odasına” benzer bir uygulama yapma emri aldığı ortaya çıktı. Cezayir asıllı Sarah'nın uzun etekle girmesine izin verilmeyen Leo-Lagrange de Charleville-Mezieres Koleji'nin, laikliğe aykırı giyim şekli olarak değerlendirilen kıyafetleri giyen Müslüman kız öğrencileri “izole bir odaya” koyarak, bu kıyafetleri giymekten vazgeçirmeye çalışmak için yazı aldığı öğrenildi.
ANNE OLAYIN PEŞİNE DÜŞTÜ
Kızı Sarah K. ile aynı okula giden, Türk vatandaşı Gülsüm Ö, okul yönetiminin kızı Saliha'yı da benzer bir gerekçeyle eve gönderdiğini anlattı. Anne Gülsüm Ö, olayın ardından derhal avukatını aradığını dile getirerek, yönetimin kızına bu uygulamayı yaparken hukuken hiçbir gerekçesinin olmadığını öğrenmesiyle doğrudan okula gittiğini söyledi.
SORULARIMI YANITSIZ BIRAKTILAR
Nisan ayına kadar uzun etek konusunda hiçbir sorun yaşamadıklarının altını çizen anne Gülsüm Ö, Okul Müdürü Maryse Dubois'ya aniden başlayan yasağın gerekçesini sorduğunu belirterek, şunları anlattı: “Müdürle görüşerek bir anda uzun eteği neden takıntı haline getirdiklerini sordum. Bana 'tepeden' bir makamdan yazılı emir geldiğini ve bundan sonra emre uymak zorunda olduklarını söyledi. Emrin nereden geldiğini sordum ve resmi evrakı göstermelerini istedim. Bana sert çıktılar ve sorularımı yanıtsız bıraktılar.”
ASLINDA İNSAFLI DAVRANIYORMUŞ
Gülsüm Ö, “Okul müdürü Dubois, 'Gelen emre göre, uzun etek konusunda ısrarcı Müslüman kızları fikirlerini değiştirene kadar okul içerisinde belirlenen izole odalarda tutmamız gerekiyor, dolayısıyla okul yönetimi insaflı bile davranıyor' dedi” anne Gülsüm Ö, okul müdürünün sözleri karşısında şoke olduğunu dile getirdi. Diğer taraftan, okulun bağlı olduğu Reims Ulusal Eğitim Teftiş Kurumu'nun, okul yönetiminin yüksek makamlardan geldiğini iddia ettiği yazılı emirden haberi yok. Öte yandan, Fransa İslamofobi ile Mücadele Derneği, son 2 yılda, Fransa genelinde uzun etek veya elbise giydiği için 100'den fazla Müslüman kız öğrencinin okullara alınmadığını bildirdi.
Sorular bile yanlış
Fransa'da okullarda uzun etek krizi 15 yaşındaki kolej öğrencisi Sarah K'nın 16 Nisan'da uzun etek giyerek okullardaki laiklik ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle derse alınmamasıyla ortaya çıkmıştı.

YENİŞAFAK