28 Şubat davası 33 gün Aradan Sonra Devam Edecek

28 Şubat davası 33 gün Aradan Sonra Devam Edecek

28 Şubat davasının yarınki duruşmasında dava dosyası TMK 10 ile görevli mahkemelerin kaldırılması ile birlikte başsavcılığa gönderilecek

28 Şubat sürecinde, hükümeti devirmeye teşebbüs ettikleri iddiasıyla 103 kişi hakkında açılan davanın görülmesine, verilen 33 günlük aradan sonra yarın devam edilecek. TMK 10 ile görevli mahkemelerin kaldırılması ile birlikte 28 Şubat davası dosyası başsavcılığa gönderilecek.

TBMM’de kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan TMK ile görevli mahkemeleri kaldıran kanun yürürlüğe girdi. Kaldırılan mahkemelerdeki dosyalar, görevli ağır ceza mahkemelerine devredilecek. Bu devredilmeden etkilenen davalardan biri de 28 Şubat davası olacak. TMK ile görevli mahkemelerin kaldırılması ile birlikte 28 Şubat davasını gören Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi dosyayı cumhuriyet başsavcılığına gönderecek. Dosyalara hangi mahkemelerin bakacağı ise daha sonra belirlenecek.

BAŞBAKAN ERDOĞAN'IN KIZLARI MÜDAHİLLİK TALEBİNDE BULUNDU

Mahkeme heyeti, duruşmalara ara vermeden önce Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği’nden 54. hükümetin üyelerinin güncel adres bilgilerini istedi. Mahkeme ayrıca, Milli Güvenlik Kurulu ve Genelkurmay Başkanlığı’na Fevzi Türkeri tarafından yapılan ‘irtica konulu’ brifingin akıbetini sormuştu. TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığı’na müzekkere yazılarak, 54. Hükümeti oluşturan Refah Partisi ve Doğru Yol Partisi milletvekillerinden istifa edenlerin güncel adres bilgilerinin gönderilmesine karar vermişti. Genelkurmay Başkanlığı’na müşteki Tamer Tatar tarafından savcılığa verilen CD'ler ile ilgili soruşturmanın akıbetinin sorulması kararlaştıran mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı ve MGK Genel Sekreterliği'ne ayrı ayrı müzekkere yazılarak, "Başka yer ve tarihlerde başka kişi ve kurumlara yapılan sunumların metinleri bulunduğu halde, 28 Şubat 1997 tarihli MGK toplantısında sanıklardan Fevzi Türkeri tarafından yapıldığı belirtilen irtica ile ilgili sunumunun metninin neden bulunmadığının araştırılarak, bu metnin arşivlere alınıp alınmadığı, alınmış ve imha edilmiş ise imha tutanaklarının bulunup bulunmadığına" dair bilgi istemişti. Davaya ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kızları Esra Albayrak ile Sümeyye Erdoğan, müdahil olmak için başvuruda bulunmuştu.

Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin tarafından hazırlanan bin 309 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında, 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren devirmeye ve düşürmeye iştirak' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 28 Şubat soruşturması kapsamında 14 ayrı operasyon yapıldı. İddianamede, bir numaralı sanık olarak gösterilen dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ise şu ana kadar duruşmalara katılmadı. İddianamede, sanık olarak ikinci sırada Orgeneral Çevik Bir, üçüncü sırada ise Tümgeneral Erol Özkasnak yer alıyor. 199'u asker, toplam 438 sivil mağdurun bulunduğu davada, dönemin Başbakanı Tansu Çiller mağdurların başında geliyor.