28. Arap Birliği Zirvesi Sona Erdi

28. Arap Birliği Zirvesi Sona Erdi

Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde gerçekleştirilen Arap Birliği Zirvesi sonuç bildirisi yayımlandı

Ürdün'ün Ölü Deniz bölgesinde gerçekleştirilen 28. Arap Birliği Zirvesi'nin sonuç bildirisinde, Suriye krizine barışçıl çözüm arayışları ve Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek çerçevesindeki çalışmaların süreceği, ayrıca terör çetelerine son verilmesi için gereken tüm imkanlar sağlanacağı bildirildi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt tarafından okunan 15 maddelik Amman Bildirisi'nde, zirveye ev sahipliği yapan Ürdün'e teşekkür edilerek, Filistin, İran'ın müdahaleleri ve terörle mücadele konuları başta olmak üzere bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi.
Filistin ile İsrail arasında barış müzakerelerinin, 1967 sınırlarına tabi, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngören iki devletli çözüm temelinde belirli bir takvime göre yeniden başlatılması için çalışmaların süreceği vurgulanan bildiride, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasının kabul edilemez olduğu belirtildi.
Bildiride, "Zirve, Filistin topraklarından birkaç kilometre uzaklıkta gerçekleşiyor. Kardeş Filistin halkının yanındaki duruşumuzu vurguluyoruz. Devlet Başkanı Mahmud Abbas liderliğinde, Filistin ulusal meşruiyeti gölgesinde bir ulusal birlik hükümeti oluşturulmasını destekliyoruz." ifadesine yer verildi.
IRAK VE SURİYE'DE OLAYLAR
Irak'ın toprak bütünlüğü ve istikrarının Arap ulusal güvenliğinin temel sütunlarından biri olduğu, terör çetelerinin etkisiz hale getirilmesi ve Musul'un terör örgütü DEAŞ'tan geri alınması konularında Irak'ın desteklendiği aktarılan bildiride, "Suriye krizine barışçıl çözüm arayışları ve Suriyeli sığınmacıları ağırlayan ülkelere destek çerçevesindeki çalışmalar devam edecek. Terör çetelerine son verilmesi için gereken tüm imkanlar sağlanacak." değerlendirmesi yapıldı.
İSLAMOFOBİ VE TERÖRLE MÜCADELE
İslamofobi ve İslam'ı terörle bağdaştırma eğiliminin artmasına yönelik endişelerin de paylaşıldığı bildiride, Arap ülkelerinin komşularıyla iyi ilişkiler tesis etmesi, iş birliği yapılmasına işaret edilerek, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) üç adası üzerindeki egemenliği ve bu adaların İran'dan geri alınması konusundaki kararlılığı vurgulandı.
İran'a BAE'nin görüşmeler ya da Uluslararası Adalet Divanına başvurularak üç ada konusunda barışçıl bir çözüm bulunması girişimine olumlu yanıt vermesi çağrısında bulunuldu.
29. ZİRVE SUUDİ ARABİSTAN'DA
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr, zirvenin kapanış oturumunda yaptığı konuşmada, "Suudi Arabistan hükümeti, BAE'nin 29. Arap Birliği Zirvesi'nin Riyad'da yapılmasına ilişkin isteğinin onaylanmasından mutluluk duyuyor." dedi.
BAE yetkilileri ise 29. Arap Birliği Zirvesi'ne ev sahipliği yapamamaktan dolayı özür diledi ancak bunun nedenine ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.